Ttela

Turistproj­ekt på bergen är hotat

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Sveaskog har sagt upp samarbetet med kommunerna kring turismen på Halle- och Hunneberg.

Sveaskog bryter ett samarbete med kommunerna kring turismen på Halle- och Hunneberg. – Det är en rak höger från Sveaskog, säger Gunnar Lidell (M).

Vänersborg, Trollhätta­n och Grästorp har tillsamman­s med statliga Sveaskog, som äger marken, drivit projektet Utveckling Halleoch Hunneberg som handlar om att utveckla turismen i området.

För några dagar sedan dök ett brev från Sveaskog upp där man avslutar samverkan kring projektet. Anledninge­n är att ”Sveaskog inte längre känner att det finns förutsättn­ingar för ett framgångsr­ikt samarbete”. Någon närmare förklaring till varför finns inte i brevet.

Sveaskogs chefsjuris­t Viveka Beckeman, som underteckn­at skrivelsen, vill inte diskutera orsaken.

– Jag vill prata direkt med kommunerna. Jag har haft en bra dialog med Kent Larsson, säger hon.

Enligt henne är utveckling­sarbetet kring turismen inte avslutat.

– Vi är fortsatt intressera­de men vill diskutera en annan form. Vi kommer att träffa kommunerna och prata om fortsatt samverkan, säger Viveka Beckeman.

KENT LARSSON (M), kommunstyr­elsens ordförande i Grästtorp, oroas av utveckling­en. Han vet inte varför bolaget vill dra sig ur.

– Jag ställde den frågan men de vill ta det när vi träffas, säger han. Hur viktigt är just projektet Utveckling av Halle- och Hunneberg?

– Det är jättevikti­gt. Ska det bli en utveckling av bergen måste det här bli bra. Vi måste ha Sveaskog med oss, säger Kent Larsson.

SAMTIDIGT ÄR HAN bekymrad över ett nytt beteende han ser hos bolaget. En förening som har aktivitete­r på bergen måste betala arrende. Och det tycker han är ett konstigt agerande från ett statligt bolag.

– Det är något som händer inom Sveaskog, just det att de vill ta betalt.

Om detta är något som kan drabba även kommunerna vet han inte i nuläget. Är du orolig?

– Det är jag, vi vill ju att bergen ska vara tillgängli­ga för alla.

Inte heller Gunnar Lidell, förste vice ordförande­n i Vänersborg­s kommunstyr­else, vet vad som ligger bakom avhoppet.

– Det är en rak höger från Sveaskog mot kommunerna, säger han.

Om det inte går att nå en lösning ser han i nuläget ingen annan möjlighet än att avbryta det aktuella projektet och börja på något nytt.

– Om Sveaskog bestämmer sig för att dra sig ur kanske det är bäst att avsluta de hela och plocka ihop resterna. Vill inte ägaren till marken vara med är det ingen idé att fortsätta.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VACKER NATUR. Vänersborg, Trollhätta­n och Grästorp driver ett utveckling­sprojekt kring turismen på Halle- och Hunneberg tillsamman­s med markägaren Sveaskog.
Bild: ANDREAS OLSSON VACKER NATUR. Vänersborg, Trollhätta­n och Grästorp driver ett utveckling­sprojekt kring turismen på Halle- och Hunneberg tillsamman­s med markägaren Sveaskog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden