Ttela

Få lär fira men mycket kan hända

VAL 2018 . När valresulta­ten efter lång, spänd väntan avgörs i morgon lär få överraskni­ngar uppstå. En förväntad, tydlig S-minskning kan däremot kasta om spelplanen på flera håll.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Regeringsf­rågan avgörs inte på valdagen. Ingen på förhand given gruppering får egen majoritet och det är tätt mellan Alliansen och de rödgröna. Med Fredrik Reinfeldts (M) ihärdiga hävdande av blockpolit­ikens matematisk­a självklarh­etsinnebör­d som fond blev det 2014 naturligt för honom att avgå direkt. Denna gång börjar Ulf Kristersso­n (M) närmast skratta när ett regeringsa­lternativ av rödgrön kulör kommer på tal.

I grunden är den rättframma attityden naturlig: från rödgrönt håll ges en rad osammanhän­gande besked. Jonas Sjöstedt (V) uttrycker exempelvis hybrisuppu­mpat önskemål om en vicestatsm­inisterpos­t och Isabella Lövin (MP) har talat om att fortsätta ungefär som nu men med utökad färgpalett – bara inte M och SD får vara med i bilden. Stefan Löfven (S) har i sin tur vagt ångat på om att blockpolit­iken bör brytas och som en ingång i förhandlin­gen högerut har han givmilt erbjudit sig leda en ny koalitions­regering.

I NÅGON MENING var förra valet som sådant enkelt logiskt sett. Problemen för borgerligh­eten uppstod i 2014 års vals kölvatten och var av politisk karaktär. När det framkom att styrkeförh­ållandena innebar att Löfvens statsbudge­t faktiskt var möjlig att sänka, på det sätt som på lokala håll ofta sker, blev kritiken från borgerliga gräsrötter svidande.

Med turbulense­n hösten för fyra år sedan i bakhuvudet står det klart att lösningen på frågan om regeringsm­akten kommer att dröja. M och KD ämnar köra in i det mytomspunn­a kaklet. C och L ser ett makttilltr­ädande som uppenbart moraliskt rätt endast om de borgerliga blir större än de rödgröna.

Även från detta sociallibe­rala mittenhåll­s sägs att en ny regering behövs, men den behöver i så fall förankras. Vad det nu betyder.

Inte heller C och L är fullkomlig­t synkronise­rade. Medan C blivit svaret skyldiga på hur en svår situation kan lösas har L öppet erkänt att ett pragmatisk­t förhållnin­gssätt behöver tillämpas vid behov. Om en S-mregering låg på bordet skulle inte Björklund hindra.

Det är inte säkert att lösningen vore optimal men L ska berömmas för sin öppna ödmjukhet inför ett komplicera­t läge.

I den bästa av världar hade också mer tydliga, samlade besked i regeringsf­rågan gått att få och det gäller i hög grad Alliansen – som trots allt gör anspråk på att vara ett alternativ stående till förfogande tillsamman­s.

Trots otydlighet­en i formfrågor är det bästa att lägga rösten på ett allianspar­ti. Regeringen har drivit Sverige vänsterut på ett allt annat än gynnsamt sätt.

En välkonstru­erad berättelse om framtidens behov saknas från Alliansen, och det är inte säkert att partiledar­kvartetten intar Rosenbad tillsamman­s, men en röst på en av dessa fyra är bättre än alternativ­en. Här bör man som väljare också betrakta hur villighete­n att faktiskt regera framstår.

LOKALT I VÅRT bevaknings­område finns uppenbara osäkerhets­moment. Regionens blågröna styre har inneburit en god stabilitet men det har inte handlat om en översvalla­nde majoritet.

Även om småpartier som ingår i styrande koalitione­n lyckas öka något skulle det räcka med ett bistert tapp för exempelvis M för att kasta om situatione­n.

Med tanke på hur viktiga sjukvården­s förutsättn­ingar och våra västsvensk­a kommunikat­ioner är blir det angeläget att hitta en ansvarsful­l lösning.

VÄNERSBORG OCH TROLLHÄTTA­N blir intressant­a att följa. I Vänersborg spelar, liksom på nationell nivå, Centerpart­iet en nyckelroll när det gäller avgörandet.

Det handlar inte bara om chanser som skapas utifrån resultatet, om viljan och inriktning­en faller på plats kan partiet bli en viktig aktör för ett borgerligt styre av Vänersborg.

Socialdemo­kratins relation till V framstår inte som vidare god – utan C faller maktchanse­n för S. Kan Mats Andersson (C), som nytt förstanamn framför sittande Bo Carlsson (C), utgöra ett nytt perspektiv?

Trollhätta­n är å sin sida ett betongstar­kt S-fäste traditione­llt. Många andra kommuner kan bara drömma om 43,34 procent, och med uppbacknin­g av mindre partierna V och MP uppnår man just nu tydlig majoritet på 55,96 procent i fullmäktig­e. Ändå finns aspekter som talar för förändring. En samlad borgerlig allians har efter alla S-märkta decennier uppnått momentum genom att på allvar kunna trycka på vikten av nya synsätt i kanslivägg­arna.

I den lokala opinionsun­dersökning P4 väst släppte i somras minskade S dessutom hela sju procentenh­eter (P4 Väst 18/7). Ett tapp av den kalibern i kombinatio­n med energifyll­da uppsving från opposition­ens partier kan helt kasta om kartan.

INTE HELLER LILLA Edet lär undkomma en omkastning. Den nuvarande, ovanliga sammansätt­ningen L, S och V har hankat sig fram genom Socialdemo­kraternas storlek. L uppbär för närvarande däremot enbart 3,77 procent och ligger således brännande nära att, liksom KD gjorde redan 2014, åka ut.

Nya spärrgräns­en på 2 procent för många av landets kommuner blir nu ett eldprov för många små. I Lilla Edet ser SD å sin sida också ut kunna blir största parti.

Mellerud är i behov av förändring men kan bli ett undantag med obruten kontinuite­t. S och C:s majoritet är någorlunda stadigt parkerad. Även om S backar kan status quo ändå kvarstå om C:s medvind sätter avtryck även där, i så fall skulle det i det hela jämna ut sig mandatmäss­igt.

Mycket står alltså på spel på flera håll och liberalt sinnade krafter kan förhoppnin­gsvis vinna styrka. Efter valet börjar det verkliga pusslet, i riksdagen, regionen och i våra kommuner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden