Ttela

Starkare roll för kommunstyr­elsen

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Kommunstyr­elsen tar ett starkare grepp om samhällspl­aneringen – det blir en av effekterna när Trollhätta­n ändrar i den politiska organisati­onen.

Förra året bildade Trollhätta­ns stad en ny serviceför­valtning, som ansvarar för måltider, städning med mera och i våras slogs förvaltnin­garna för miljö och stadsbyggn­ad samman.

Under tiden har frågan om politisk styrning av förvaltnin­garna utretts, och två huvudalter­nativ har diskuterat­s i styr- och projektgru­pper. När kommunstyr­elsen bänkade sig till sammanträd­e i veckan var ledamötern­a därför klara över vilket alternativ de ville ha.

MILJÖ- OCH stadsbyggn­adsfrågor läggs under en ny samhällsby­ggnadsnämn­d. En stor skillnad blir att beslut om planbesked och detaljplan­er för nya bostäder, verksamhet­slokaler och infrastruk­tur flyttas över på kommunstyr­elsen. Samhällsby­ggnadsnämn­den kommer att ta beslut om mindre detaljplan­er, som kan handläggas utan större samråd.

– De strategisk­a och övergripan­de frågorna ska ligga på kommunstyr­elsen, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyr­elsens ordförande.

DET RIMMAR VÄL med ändringar i kommunalla­gen, som ger kommunstyr­elserna en tydligare ledarställ­ning.

Någon servicenäm­nd inrättas inte.

Beslutet innebär att kommunen får färre nämndpolit­iker än tidigare. Miljönämnd­en och byggnadsoc­h trafiknämn­den hade 40 ordinarie ledamöter och ersättare, nya samhällsby­ggnadsnämn­den får 22.

Om kommunfull­mäktige säger ja på nästa sammanträd­e kommer den nya organisati­onen att börja gälla vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden