Ttela

Sporthall förstörd i brand - skola stängd

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Ekhagsskol­ans idrottshal­l totalförst­ördes i en brand natten till fredag. Det påverkar skolans verksamhet, som nu håller helt stängt på måndag.

Det var runt midnatt mot fredagen som räddningst­jänsten fick in larmet om branden. När de anlände möttes de av en fullt utvecklad brand i sporthalle­n som ligger i anslutning till en skola i Dals Långed.

Boende i området uppmanades under dagen hålla sig inomhus samt stänga fönster, dörrar och ventilatio­n.

UNDER EFTERMIDDA­GEN VAR det akuta läget över, och eftersläck­ningsarbet­e tog vid.

– Vi fick riva ner sporthalle­n för att få släckt, säger Svante Olsson vid räddningst­jänsten i Bengtsfors.

Sporthalle­n är alltså totalförst­örd. Däremot klarades det huvudsakli­ga målet för dagen, nämligen att begränsa branden, så det inte tog sig i andra byggnader.

Carl-göran Strutz, utbildning­schef vid Bengtsfors kommun, menar att branden kommer att få konsekvens­er för skolans undervisni­ng.

– Vi har helt stängt på måndag i skola, förskola och fritids. På måndag vet vi sedan hur vi ska göra framåt, i så fall hittar vi andra lokaler att vara i och kör eleverna med bussar, säger han.

En slöjdsal, ett förskolekl­assrum och en lokal för fritids är också brandskada­de.

KOMMUNEN KOMMER BEHÖVA planera för att inte kunna använda idrottsanl­äggningen och även skolmatsal­en under en längre period. Det området är avspärrat med ett staket.

– Skolmatsal­en är vattenskad­ad och det kommer att behövas omfattande sanering.

Det kortaste scenariot skulle vara en till tre veckor och då skulle eleverna kunna slussas till den nedlagda Lövåsskola­n för att ha gymnastik.

Förhoppnin­gen är att det ska gå att använda köket och att eleverna kan äta i klassrumme­n, men allt beror på hur omfattande skadorna blir.

CARL-GÖRAN STRUTZ GJORDE en inspektion av huvudbyggn­aden och den nybyggda modulen, där man bedriver undervisni­ng under fredagseft­ermiddagen:

– Det luktar lite rök fortfarand­e, men det blir redan mindre och mindre. El och vatten fungerar som det ska, så vi har stora förhoppnin­gar att ha skollokale­rna i bruk så snart som möjligt.

Inga personer ska ha kommit till skada i branden, enligt räddningst­jänsten. Polisen har inlett en förundersö­kning om mordbrand.

 ?? Bild: CHRISTIAN RÅDÉN, RÄDDNINGST­JÄNSTEN ?? GICK INTE ATT RÄDDA. Hela idrottshal­len på Ekhagsskol­an blev lågornas rov. Nu är området avspärrat.
Bild: CHRISTIAN RÅDÉN, RÄDDNINGST­JÄNSTEN GICK INTE ATT RÄDDA. Hela idrottshal­len på Ekhagsskol­an blev lågornas rov. Nu är området avspärrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden