Ttela

Magnus Natschki höggs ihjäl med yxa

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Rånad och utsatt för en utdragen misshandla­d fördes göteborgar­en Magnus Natschki från sitt hem till Uddevalla. Där slogs han ihjäl med en yxa. Nu åtalas fem män.

Magnus Natschki fördes bort från sitt hem den 6 december förra året. Han kördes till Uddevalla, där han mördades utanför Rotviksbro samma dag. Nu, nio månader senare, åtalas fem personer som på olika sätt misstänks för delaktighe­t i mordet.

– De har slagit ihjäl honom med en yxa. Det finns filmat också. Vi har den filmen, säger Sten Rune Timmersjö på polisens avdelning för grova brott.

– Det är det värsta jag har sett. Det var fruktansvä­rt, vi var flera stycken som inte mådde bra efter att ha sett den. Det var inte roligt, berättar han.

Det var enligt polisen en nu 22årig man som höll i yxan. Han har tidigare varit inneboende hos Magnus Natschki, och de var såvitt polisen har kunnat bedöma vänner innan mordet.

– Det är ganska otroligt hur man kan bli indragen och göra nåt sånt som han misstänks ha gjort. Hur kan han gå från att vara inneboende till att bli misstänkt för att hugga ihjäl Magnus, det är jättekonst­igt, säger Timmersjö.

POLISEN TROR ATT motivet till mordet är pengar. Magnus Natschki ska först har rånats i sitt hem i Göteborg, av en nu 20-årig man och en 19-åring. 22-åringen ska då ha funnits i bostaden och bevittnat händelsern­a.

Magnus Natschkis mun ska ha tejpats för och gärningsmä­nnen ska enligt åtalet ha sagt att han skulle böta. De har bland annat hotat att de skulle sätta en sax i Magnus Natschkis ben. Därefter ska han ha misshandla­ts med slag i ansiktet, och genom att kokande vatten hällts på hans ben.

Genom hoten och våldet har Magnus Naqtschki tvingats överlämna sitt bankkort och kod, samt uppgifter om sitt mobila bank-id. De misstänkta ska ha tagit ut kontanter och gjort inköp med hans kort, för 29 000 kronor, och enligt åtalet ska de också ha lyckats ta fyra olika lån i Magnus Natschkis namn, på sammanlagt 118 000 kronor.

Magnus Natschki ska därefter ha drogats med alkohol och sömnmedel och fört honom från sitt hem till en kolonistug­a i Angered som ägs av en 42-åring. Där ska han på nytt ha misshandla­ts upprepade gånger av tre av de nu åtalade männen. Efter misshandel­n, som pågick av och till i flera timmar, kördes han till Uddevalla.

Där, utanför Rotviksbro, höggs han ihjäl med en yxa. Detta ska enligt åtalet ha skett med flera hugg mot huvudet. 21-åringen var den som utdelade slagen, men 20-åringen som också åtalas för mord ska ha varit delaktig genom att ha valt plats för mordet, instruera 22-åringen och han var dessutom den som filmat mordet.

TIMMERSJÖ HAR MÅNGA års erfarenhet av mord och mordutredn­ingar. Men något liknande mordet på Magnus Natschki har han inte sett tidigare.

– Det här är ett jättekonst­igt ärende. Det finns inget som följer några normer när det gäller vad som händer och hur man går till väga. Det man tänker på är brutalitet­en. Det här är såna som vad vi vet inte gjort något allvarliga­re tidigare, och så slår man ihjäl någon med yxa och filmar det. Det är häpnadsväc­kande. Och för en sån simpel sak som lite pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden