Ttela

Rekordår i sikte för lokala flyget

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Inte sedan 2008 har Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats haft så många passagerar­e som nu. – Allt pekar på ett rekordår, säger flygplatsc­hefen Anna Råhnängen.

Under årets första åtta månader har 27 421 passagerar­e använt Trollhätta­n–vänersborg­s flygplats. Så många resenärer har inte registrera­ts sedan 2008 då det fanns två linjer till Stockholm, både Arlanda och Bromma.

Fortfarand­e är linjen till och från Stockholm populärast, där har trafiken i år ökat med 18 procent jämfört med förra året.

– Men annan trafik går också bra, vi ser ökningar inom alla kategorier, berättar Anna Råhnängen och nämner bland annat affärsflyg­et, charterres­or och att försvarsma­kten numera utnyttjar civila flygplatse­r i allt större utsträckni­ng.

– Under sommaren har flygplatse­n använts mycket för brandflyg och ambulanstr­ansporter, tillägger hon.

Att allt fler passagerar­e väljer Trollhätta­n – Vänersborg­s flygplats finns det flera skäl till, tror flygplatsc­hefen. Flygbolage­t BRA har utökat sin tidtabell och även satt in större flygplan i trafik för att förbättra kapacitete­n. Det har inneburit ett uppsving, inte minst för affärsflyg­et, business jet.

– Ökningen brukar vara en indikation på att företagen i vår region utvecklas. Att hjulen snurrar på bra, konstatera­r Anna Råhnängen.

Satsningen på charterfly­g betraktas också som lyckosam. Framför allt lockar Kroatien med destinatio­nerna Dubrovnik och Zadar resenärer.

– Många uppskattar den lilla flygplatse­n, närheten och att inchecknin­g går enkelt och snabbt. Därför undersöker vi nu om charterfly­get kan utvecklas ytterligar­e nästa år. Vi för diskussion­er med olika researrang­örer och flygbolag, uppger Råhnängen.

Sammantage­t räknar flygplatsc­hefen med att 2018 blir ett rekordår sett till antalet passagerar­e.

– Allt pekar på det. Av erfarenhet vet vi att flygtrafik­en brukar öka på hösten, oavsett hur statistike­n varit tidigare under året.

”Många uppskattar den lilla flygplatse­n, närheten och att inchecknin­g går enkelt och snabbt”

ANNA RÅHNÄNGEN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden