Ttela

62-åring frias efter åtta år i fängelse

- ERIKA NEKHAM/TT CARL CATO/TT

* I december 2009 hittades en man i 70-årsådern livlös i ett badkar i Solna. I bostaden fanns också den nu 62-årige mannen och en kvinna.

* Den 21 oktober 2010 dömdes 62-åringen av Svea hovrätt till 15 år i fängelse för mord. Rätten ansåg att mannen dränkt den andra mannen i badkaret. Detta grundade rätten dels på ett rättsutlåt­ande över obduktione­n, dels på stillbilde­r från en rekonstruk­tion av händelsen, dels på kvinnans vittnesmål. Det gick dock inte att få fram någon säker dödsorsak. Den döde hade bräcklig hälsa och en mycket hög alkoholhal­t i blodet vid tillfället.

* 62-åringen har ansökt om resning vid två tillfällen och beviljades detta i våras. Försvaret åberopade ny bevisning i form av sakkunnigu­tlåtanden och en ny rekonstruk­tion av händelsen, som påstods visa att det inte rört sig om en dränkning.

* Ännu en ny rekonstruk­tion av händelsen har gjorts på uppdrag av åklagaren som tog över fallet inför den nya prövningen, och hon har ansett att mannen bör fällas för mord.

* Under augusti har en ny prövning av fallet gjorts i Svea hovrätt. Den 24 augusti meddelade rätten att mannen skulle släppas på fri fot i väntan på dom. Den 7 september meddelade domstolen att man frikänner mannen. lämnat inte är tillförlit­liga – hon har ändrat sig många gånger om.

Mannens advokat Marko Tuhkanen säger att han är ”milt sagt överraskad” över domen och hur den är skriven.

– Domskälen som finns är chockerand­e. Jag upplever att jag inte har varit på samma rättegång som de här domarna, säger han.

Försvaret är kritiskt till hur rätten värderat och formulerat sig kring rättsläkar­nas bedömninga­r och vittnet i domen, och 62-åringen känner sig skyldig trots att han friats.

– Det ger bilden av att jag fortfarand­e är mördare, men att de inte kan bevisa det.

Marko Tuhkanen säger också att man ska polisanmäl­a vittnet för mened, då han hävdar att hon lämnat osanna uppgifter under rättegånge­n.

KRISTOFER STAHRE är målsägarbi­träde för den avlidnes anhöriga, som han säger är förkrossad­e över domen.

–Vi tycker att det är ett djupt olyckligt domslut, men vi noterar att den tilltalade blev frikänd med minsta möjliga marginal. Det menar vi återspegla­r hur komplext det här målet var och att det inte var självklart att han skulle frikännas, som det rapportera­ts om i vissa medier.

Enligt domaren Ralf G Larsson var övervägnin­garna i fallet ovanligt svåra.

– Först och främst att värdera rättläkarn­as utlåtanden, det var att värdera vittnet, det var att värdera det som åklagaren kallar försvårand­e omständigh­eter. Allt detta tillsamman­s gör att man måste bena upp det ordentligt och det tar sin tid, om man ska göra det ordentligt.

”Jag upplever att den här dagen är likadan som när hovrättens dom kom 2010. Sanningen har inte kommit fram. Vi kommer att fortsätta att kämpa, så långt vi kan enligt den svenska lagstiftni­ngen”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden