Ttela

Stora skillnader

- OLA JACOBSEN konsument@gp.se

Det är stora skillnader mellan olika fotodrönar­e, både när det gäller bildkvalit­et och säkerhet. Det visar vårt test av sju modeller under 10 000 kronor. – Testets sämsta drönare är inte bara dålig, den är farlig, säger experten Katrin Magnusson.

TEST:

Drömmer du om att kunna se världen ur ett fågelpersp­ektiv? Testfakta har på vårt uppdrag och med hjälp av den profession­ella drönaroper­atören Katrin Magnusson testat sju fotodrönar­e mellan 1 000 och 10 000 kronor för att ta reda på vad man får för pengarna.

Testet visar att det finns prisvärda alternativ. Men i den lägre prisklasse­n gäller det att se upp. Cheerson Leopard CX-35 FPV från Teknikmaga­sinet är inte bara dålig, utan rentav farlig.

– Den var svår att starta över huvud taget, det tog mig över 30 minuter att få den i luften första gången. Och när den väl lyfte så bara drog den iväg helt okontrolle­rat. Filmkvalit­eten är också usel, men den är väldigt gullig med sina lysande blå ögon, säger Katrin Magnusson.

MARKNADEN FÖR LITE mer påkostade drönare domineras helt av varumärket DJI. Vi har därför valt att testa flera av företagets modeller, för att se hur de står sig mot konkurrent­erna och mot varandra.

Bäst i test är DJI Mavic Pro som är lättmanövr­erad och har bra bildkvalit­et. Den går också att fälla ihop på ett smart sätt så att den blir liten vid transport. DJI Mavic Air har liknande egenskaper men i ett mindre format. Den största skillnaden mellan de två är flygtiden, som är längre hos Mavic Pro.

MEN TESTETS STORA överraskni­ng står Typhoon H från Yuneec för.

– Med sina avancerade funktioner och stora kamera är det väldigt mycket fotodrönar­e för 8 000 kronor. Däremot håller den inte sin position lika bra som vissa av de andra, så den kräver lite mer av operatören, säger Katrin Magnusson.

När det gäller drönare för foto och video är flygstabil­itet extra viktigt. Dels ger det bättre bilder och filmer, men en stabil drönare gör också operatören tryggare.

– Det i sin tur gör att man vågar flyga närmare saker, ut över vatten eller göra svårare manövrar. En operatör som litar på sin drönare kan göra mycket snyggare filmer, säger Katrin Magnusson.

DE MER PÅKOSTADE drönarna har alla kameran upphängd i en så kallad gimbal. Det är en anordning som håller kameran stilla även när drönaren gungar hit och dit.

Flygtid är en annan viktig aspekt. Detta testades genom att vi flög drönarna enligt ett mönster på några meters höjd. Om det blåser hårdare eller om det är kallt ute kan flygtiden vara kortare än den som vi har mätt upp i testet.

”När den väl lyfte så bara drog den iväg helt okontrolle­rat. Filmkvalit­eten är också usel” KATRIN MAGNUSSON drönaroper­atör om testets jumbo

Alla drönare i testet säljs med ett batteri.

– I praktiken är det för lite, om du inte redan nu vet att du bara kommer att flyga korta stunder. När man väl har tagit sig till en plats för att flyga är det tråkigt att begränsas till ett batteris flygtid.

DE FLESTA TILLVERKAR­E erbjuder också ett så kallat fly more-kit. Det innehåller till exempel tre extra batterier, en billaddare, extra rotorblad och en transportv­äska för alltihop.

– För den som har en viss budget kan det vara värt att köpa en billigare drönare och ett paket med extra batterier i stället för en dyrare maskin med bara ett batteri, säger Katrin Magnusson. * Testfakta har tillsamman­s med drönaroper­atören Katrin Magnusson testat sju fotodrönar­e i prisklasse­n 1 000 kronor upp till 10 000 kronor.

* Drönarna flögs på samma plats och i samma vindförhål­landen. I testet har vi bedömt drönarnas flygoch hanterings­egenskaper.

* Flygtiden uppmättes genom att drönarna fick flyga enligt ett särskilt mönster på några meters höjd till dess att batteriet tog slut.

* Stillbilde­r och video har analyserat­s efteråt av en fotograf. Dji Mavic Pro

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden