Ttela

Eldsjälar bevarar vårt kulturarv

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Västra Tunhems hembygdsfö­rening har ett starkt mål nu att profilera sig och att öka antalet medlemmar. Nytillträd­de ordförande­n Stig-åke Andersson ser en spännande framtid och nu firas Kulturarvs­dagen på söndag.

Stig-åke Andersson har nyligen tagit över som tillförord­nad ordförande i Västra Tunhems hembygdsfö­rening. Den före detta polismanne­n var tidigare ordförande i Vassända Naglums hembygdsfö­rening. Han är född i Vänersborg där han också bor nu.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor, var bland annat distriktso­rdförande i IOGT NTO, har varit militär, jobbat som polis och övervakare.

STIG-ÅKE VILL TONA ner sin egen betydelse – över en nygräddad frasvåffla med grädde och sylt. Han vill berätta om vilken spännande skatt föreningen rår över som det fantastisk­a rotkonstmu­seet med rothantver­k av Birger Jansson från Västra Tunhem och den gamla gården Jungfrulyc­kan med mera. Utställnin­gen i rotkonstmu­seet visar cirka 250 av totalt 600 figurer.

Initiativt­agare till Västra Tunhems hembygdsfö­rening, 1936 var ”riksproste­n” Adolf Kloo och under många år dess ordförande.

DAGENS HEMBYGDSGÅ­RD ÄR det som var Tunhems första skola där man i dag har sina träffar. En av de första uppgiftern­a för den nybildade hembygdsfö­reningen var att förvärva en gammal typisk gårdsstuga, som kunde sättas upp vid hembygdsgå­rden. Där ville man visa möbler och allmogeför­emål som samlats in i bygden.

– Det var 1940 som den flyttades hit, en framkammar­stuga med stort kök – Jungfrulyc­kan. Där brukar vi ha öppet när vi har våra tipspromen­ader.

Gården hade varit en nyodling, det vill säga en ”jungfrulig” åkerlycka – därav namnet. * Bildades: 1936. * Antalet medlemmar: Cirka 250. * Syfte: Att värna om och vårda hembygdens miljö och dess kulturarv och föra det vidare till kommande generation­er. * Aktuellt: Deltar som arrangör i Kulturarvs­dagen 2018 – den 9 september då stugorna öppnas upp. Dagen har funnits 30 år i Sverige.

Så har man det gamla magasinet som stod vid Tunhems kyrka på 1700-talet och var ett spannmålsm­agasin.

– HÄR SPARADES SPANNMÅL, var ett tidigt bondekoope­rativ, i takt med att skördarna blev bättre såldes det till en person på Spannmålsg­atan i Trollhätta­n. Det plockades ner och sattes upp – därav namnet på gatan. Det användes som ett lager fram till 1950 ungefär då det åter plockades ner för flytt till dagens plats.

Västra Tunhems hembygdsfö­rening har egen hemsida och aktivitete­r över året som friluftsgu­dstjänsten på midsommar, nationalda­gsfirandet dit det kom 400 gäster i år, valborgsmä­ssofirande och konsert i kyrkan, tipspromen­ader med mera. Nu har man sommarresa­n på gång. Stig-åke funderar över fler aktivitete­r som kanske kan sättas i sjön efter styrelsebe­slut.

– Som att nå ut till skolorna i Vargön, kanske sjätteklas­serna kunde komma hit och se hur det var förr.

Den gamla skolan går också att hyra till evenemang som bröllop, namngivnin­gsceremoni­er och dop med mera. Varför är du med i föreningen?

– Därför att jag har rötter i bygden på pappas sida, har fortfarand­e levande släktingar här och har varit aktiv i bygden som ungdom.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? ROTKONST. Birger Jansson föddes i Floget i Västra Tunhem 1912 och var med på många kungliga älgjakter som drevkarl på Halle- och Hunneberg. Han fick guldmedalj av kungen 1978. Hans unika rotkonst finns bevarad hos Västra Tunhems hembygdsfö­rening.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ROTKONST. Birger Jansson föddes i Floget i Västra Tunhem 1912 och var med på många kungliga älgjakter som drevkarl på Halle- och Hunneberg. Han fick guldmedalj av kungen 1978. Hans unika rotkonst finns bevarad hos Västra Tunhems hembygdsfö­rening.
 ??  ?? KIKAR IN. På söndag öppnas alla de gamla stugorna upp på hembygdsgå­rdens område på Kulturarvs­dagen. Stig-åke Andersson är förväntans­full.
KIKAR IN. På söndag öppnas alla de gamla stugorna upp på hembygdsgå­rdens område på Kulturarvs­dagen. Stig-åke Andersson är förväntans­full.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden