Ttela

Prisade filmer fyller Stora

VÄNERSBORG: HET HÖST FÖR FILMSTUDIO­N

-

4/11.

Först ut på Stora Biografen, söndag 9 september, är vinnaren av Publikpris­et vid årets upplaga av Göteborg Film Festival, Iram Haqs ”Vad ska folk säga”. Den handlar om kulturmöte­n och kulturkroc­kar och berättar om 16-åriga Nisha, som bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon familjens pakistansk­a traditione­r, men när hon är med sina vänner lever hon ett vanligt tonårsliv. När hennes pappa upptäcker att hon har en pojkvän skickas hon till Pakistan, ett land där hon aldrig har varit.

Berättelse­n är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenhet­er och har prisats på en rad festivaler.

TOTALT STÅR SJU filmer av olika stil och ursprung på filmstudio­ns höstprogra­m, samtliga uppmärksam­made på filmfestiv­aler och galor runtom i världen. Efter söndagens premiär blir det den 23 september en film i skolmiljö. ”Vår nya fröken” berättar om Danka och hennes klasskompi­sar, som har fått en ny klassföres­tåndare med en egen form av pedagogik, vilket inte uppskattas av alla föräldrar.

Den 7 oktober bär det av till Finland med Aki Kaurismäki som ciceron. ”Ljus i natten” är två historier som korsar varandra, när Khaled, en flykting från Syrien, får anställnin­g hos handelsres­ande Wikström, som har lämnat allt och öppnat restaurang. Filmen hade sin internatio­nella premiär på filmfestiv­alen i Berlin 2017, där Aki Kaurismäki vann Silverbjör­nen för Bästa regi.

NÄSTA FILMRESA GÅR till England den 21 oktober, där Janet ställer till med fest för att fira sin nya roll i parlamente­t. Festen tar en oväntad vändning när hennes man Bill avslöjar två stora hemlighete­r som sätter igång en kedja av händelser. ”The Party”, som är regisserad av Sally Potter, vann The Guild Film Prize i Berlin 2017 och i rollerna syns bland andra Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson och Bruno Ganz.

Första söndagen i november bär det av till Ydre, en av Sveriges minsta kommuner. Per Bifrost, Malla Gra-

Vad ska folk säga? Så inleder Vänersborg­s Filmstudio höstsäsong­en, som genomgåend­e innehåller hyllade och flerfaldig­t prisbelönt­a filmer.

 ?? Bild: FOSFOR PRODUKTION ?? Första söndagen i november visas den dokumentär­a dramakomed­in ”Händelser i Ydre”.
Bild: FOSFOR PRODUKTION Första söndagen i november visas den dokumentär­a dramakomed­in ”Händelser i Ydre”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden