Ttela

Sverige var chanslöst mot Alaba och hans briljans

- HENRIK SKIÖLD/TT

En rejäl svensk blunder och ett stycke briljans. Bayern Münchens storstjärn­a David Alaba orsakade det förra och bjöd på det senare. Det gav 2–0 mot ett reservbeto­nat svenskt landslag som inte var i närheten att rubba ett betydligt bättre Österrike.

Matchen var bara elva minuter gången när det stod klart att en jobbig kväll väntade på Generali Arena i höstens första landskamp.

Kristoffer Nordfeldt gick inte ut med pondus och självklarh­et för att boxa undan Alabas vänsterinl­ägg. I stället tvekade han, såg nästan lite rädd ut – och då blev det pannkaka av allt och en blunder att försöka förtränga.

Filip Helander, helt oskyldig i sammanhang­et, bokfördes för självmålet eftersom Nordfeldt stötte bollen på mittbacken. Helander kunde inte gärna försvinna och heller inte förhindra att bollen rullade över mållinjen när Österrike fick 1–0 till skänks.

– Olyckligt att släppa in ett sånt mål. Det verkar ha varit någon form av missförstå­nd, men jag har inte tittat på det, säger Andersson

HEINZ LINDNER GJORDE däremot allt rätt fyra minuter tidigare. Nordfeldts kollega i hemmamålet sträckte ut sig och tippade Emil Krafths halvolley till hörna. Så nära har högerbacke­n, som bytt Bologna mot Ameins, inte varit sitt första landslagsm­ål.

Men det var också det vassaste förbundska­ptenen Janne Andersson nykomponer­ade elva åstadkom i först halvlek.

Kravbilden på landslaget ska givetvis anpassas efter vilka spelare som ställs på planen – och relateras till klassen på motståndet. Österrikes tyske förbundska­pten, Franco Foda, var inte fullt lika mycket för att experiment­era som Andersson.

David Alaba (Bayen München), Marko Arnautovic (West Ham), Stefan Ilsanker (Leipzig), Sebastian Prödl (Watford) och Martin Hinteregge­r (Augsburg) var inga dussinlira­re precis.

Men för Andersson är vänskapsma­tcher till för att inventera truppen och ge spelare nyttig erfarenhet. Så mycket att gotta sig åt på planet hem hade han inte med sig från Wien. LUNCH DUBBELN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden