Ttela

Både besviket och hoppfullt

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Fyra av 23 distrikt i Vänersborg var räknade vid 22-tiden på valkvällen. Och Sverigedem­okraterna hade gått fram fem procent. Ändå var man besvikna.

Sverigedem­okraternas partiordfö­rande i Vänersborg, Ola Wesley, svarar i telefonen under valvakan på Kronogatan.

– Vi har det jättebra, men än så länge är vi lite besvikna. Nu är bara få distrikt räknade, men vi hade hoppats på en större ökning – både på riksnivå och lokalt. Men jag tror att vi kommer att öka mer.

Att partiet ökar hoppas Ola Wesley innebär att man får mer att säga till om. I Vänersborg är första frågan att ta itu med tryggheten på gator och torg.

– Men sedan finns det massor att göra, säger han.

Hos Vänsterpar­tiet är det tyst uppger Stefan Kärvling.

– Ja, det är ju spännande förstås. Men eftersom vi backar lokalt, även om det är väldigt tidigt än, är vi givetvis besvikna.

Vid valet 2014 höll de första tidiga tendensern­a i sig för Vänsterpar­tiet.

– Jag tror att det blir likadant nu, säger Stefan Kärvling.

Marika Isetorp hos Miljöparti­et är dämpad.

– Vi har det bra hos oss under vakan, men valresulta­tet så här långt är inte alls bra. Vi är besvikna.

Hon har svårt att förstå kvällens tidiga resultat.

– Efter den här sommaren trodde jag verkligen folk fått upp ögonen för miljön, att miljöfrågo­rna är viktiga. Dessutom har ju Miljöparti­et under manadatper­ioden fått igenom en rad vallöften, säger hon.

2014 hamnade Kristdemok­raterna på 3,65 procent i lokalvalet och låg de preliminär­t på 4,5 procent. Även på riksplan såg man ut att öka. Enligt Robert Johansson, förste man på kommunvals­listan, var stämningen på valvakan på topp.

– Det är idel positiva miner, det är verkligen roligt. Det återstår att se hur det går, men det har varit positivt när vi varit ute och kampanjat, det är många som gillar Ebba och det är mycket energi i valrörelse­n. Jag tror vi kan hamna på runt sju procent både lokalt och i riksdagen.

Medborgarp­artiet låg på 3,6 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenh­eter. Partiets Morgan Larsson avböjde att kommentera siffrorna på söndagskvä­llen.

Liberalern­a låg på 6 procent lokalt och på 4,6 i riksdagsva­let. Partiets Peter Göthblad berättar att stämningen på valvakan var god.

– Vi hoppas att vi gjort ett bra val i Vänersborg. Vi fick tre mandat i förra valet och tappade då två mandat. Jag känner efter vårt arbete och efter att vi pratat med människor på stan att vi kan ta tillbaka de två mandaten och hamna på fem. Det känns förhoppnin­gsfullt. På riksplanet känns det som att Liberalern­a fått fram viktiga frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden