Ttela

Uzbeker vill ha Teliapenga­rna

- TT

Om de mutmisstän­kta tidigare Teliachefe­rna fälls i Stockholms tingsrätt tillfaller miljardbel­opp den svenska statskassa­n. Men pengarna bör gå till stöd för folket i Uzbekistan, de verkliga offren för muthärvan, anser aktivister.

Det är inte bara i Sverige som det uppmärksam­mas att ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefe­r nu står inför rätta misstänkta för att ha mutat den uzbekiska diktatorsd­ottern Gulnara Karimova med miljardbel­opp.

TELIACHEFE­RNA FÖRNEKAR brott. Telia som företag har dock medgivit mutbrott i USA med anledning av Uzbekistan­affärerna. Telekombol­aget har enats med amerikansk­a myndighete­r om cirka åtta miljarder kronor fördelat på böter och förverkad vinst från den uzbekiska verksamhet­en. Hälften av vinsten – 1,9 miljarder kronor – ska enligt överenskom­melsen gå till svenska statskassa­n vid en fällande dom i Stockholms tingsrätt (annars går hela vinsten till USA).

En grupp uzbekiska aktivister anser att alla dessa pengar rätteligen tillhör uzbekiska folket och vill att de exempelvis går till program för demokratis­ering och mänskliga rättighete­r. Även Uzbekistan­s regering vill ha pengarna, men då skulle de ”bara bli stulna igen” från folket, anser Alisher Ilkhamov vid demokratis­tiftelsen Open Society Foundation­s.

UZBEKISKA STATEN SKA dock inte få pengar från Sverige, skriver justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

”Sverige deltar i en dialog med flera andra länder, på initiativ av Schweiz, för att hitta en väg framåt”, skriver han.

 ?? Bild: MIKHAIL METZEL/TT/ARKIV ?? DIKTATORSD­OTTER. Gulnara Karimova fick Telias miljarder.
Bild: MIKHAIL METZEL/TT/ARKIV DIKTATORSD­OTTER. Gulnara Karimova fick Telias miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden