Ttela

Ny våg av protester på ryska valdagen

- MARIA JANSSON/TT

Nya protester hölls i går runt om i Ryssland mot höjd pensionsål­der, efter ett upprop av opposition­sledaren Aleksej Navalnyj. Samtidigt hölls lokalval där Putin-trogna kandidater väntas få fortsatt förtroende.

Tusentals ryssar samlades i demonstrat­ionståg över hela landet för att protestera mot den nya pensionsre­form regeringen lanserade tidigare i år. Rysk polis har gripit åtminstone 150 aktivister i samband med gårdagens regeringsk­ritiska demonstrat­ioner, rapportera­r Reuters.

Reformen – som föreslår en höjning av pensionsål­dern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män – är djupt impopulär. Många ryssar som nått dagens pensionsål­der fortsätter arbeta och är beroende av den extra inkomst som pensionen ger. En höjning av pensionsål­dern skulle för dem betyda en radikal minskning av inkomstern­a.

Vid demonstrat­ionen i Moskva, som inte fått tillstånd från polisen, samlades ett par tusen personer. Vissa ropade ”Ryssland ska bli fritt” och ”Putin är en tjuv” medan polis såg på och beordrade dem att antingen upplösa demonstrat­ionen eller ställas inför rätta.l.

Själv tillbringa­r opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj dagen i fängelse, efter att ha gripits några veckor före valet och dömts för att ha uppmanat till olagliga protester.

Google tog bort annonser för demonstrat­ionerna efter att ha blivit kontaktade av ryska myndighete­r, enligt en av Navalnyjs medarbetar­e.

Dagens lokalval väntas annars domineras av Kremltrogn­a kandidater och valdeltaga­ndet tros bli lågt, inte minst då ilskan mot pensionsre­formen kan få många väljare att stanna hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden