Ttela

SKOLINSPEK­TIONEN NEKAR FRISKOLA

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Kronoberg skola AB får inte starta en ny friskola med klädkod och internatio­nell profil i Trollhätta­n. Skolinspek­tionen bedömer att huvudmanne­n saknar rätt förutsättn­ingar.

Som TTELA berättade i våras vill bolaget Kronoberg skola AB, med säte i Stockholm, etablera en fristående grundskola och fritidshem i Trollhätta­n från och med läsåret 2019/2020. I sin ansökan till Skolinspek­tionen uppgav då bolaget att verksamhet­en skulle ha lokaler på Lasarettsv­ägen i stadsdelen Karlstorp och att skolan fullt utbyggd kalkylerad­e med att ha plats för 480 elever i årskurs 4-9 plus 30 elever i fritidshem­met.

Samtidigt påtalades att den internatio­nella profilen skulle innebära att stora delar av undervisni­ngen sker på engelska och att skolans avsikt var att ha klädkod för både elever och lärare. ”Höga krav på ordning och reda”, omnämndes också i ansökan.

NÄR TROLLHÄTTA­NS STAD yttrade sig över ansökan framfördes farhågor om att etablering­en kunde betyda nedläggnin­g av en eller flera kommunala skolor. Och att elever som inte vill gå i friskola skulle få sämre möjlighete­r att gå i en kommunal skola nära sitt hem. Nu har även Skolinspek­tionen sagt sitt och myndighete­n avslår bolagets ansökan. Motivering­en till beslutet är att huvudmanne­n inte har förutsättn­ingar att följa de föreskrift­er som gäller för utbildning­arna enligt skolförord­ningens krav. Det gäller allt från utrustning, litteratur, skolbiblio­tek till undervisni­ngens innehåll. Skolinspek­tionens beslut kan överklagas till Förvaltnin­gsrätten.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? AVSLAG. Friskolan med klädkod och internatio­nell profil får inte etablera sig i Trollhätta­n, enligt Skolinspek­tionen.
Bild: STEFAN BENNHAGE AVSLAG. Friskolan med klädkod och internatio­nell profil får inte etablera sig i Trollhätta­n, enligt Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden