Ttela

Akut åtgärd ska korta omsorgskön

Trollhätta­n har haft en lång kö till vård- och omsorgsboe­nde under året. Nu agerar omsorgsnäm­nden, och öppnar ett demensboen­de i lokaler som inte är optimala. Hela omsorgen dras med lokalbrist.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Kön till vård- och omsorgsboe­nde är så lång att omsorgsnäm­nden tagit beslut om att öppna 27 demensplat­ser – i lokaler som omsorgen skulle lämna.

Att fyrtiotali­sterna håller på att bli gamla kommer inte som en överraskni­ng för Trollhätta­ns stad. Omsorgsnäm­nden har planerat för att skapa ytterligar­e 160 platser i vård- och omsorgsboe­nden fram till 2030, i fyra större enheter.

– Men vi har inte varit beredda på att platsbehov­et skulle komma så snabbt. Sedan en längre tid har vi en lång kö, framför allt till demensplat­ser. Det har inneburit att våra korttidspl­atser blir fulla och att vi inte kan ta hem våra invånare från sjukhusen tillräckli­gt snabbt, säger ordförande Ann-christin Holgersson (S).

DET BLIR DYRT. Hittills har kommunerna haft fem dagar på sig att ”ta hem” patienter som är färdigbeha­ndlade, därefter kostar det 4 277 kronor per vårddygn och patient. Nu i september sjösätts en ny lag om snabbare sjukhusuts­krivning i Västra Götaland, och då kortas tiden till tre dagar samtidigt som dygnsprise­t höjs till 7 000 kronor.

Förra året fick Trollhätta­ns stad en nota på 5,5 miljoner från NUsjukvård­en, och om inget görs finns det stor risk för att kostnaden ökar.

– Det här sätter hårdare press på alla kommuner. Det är akut och nödvändigt att skapa fler vård- och omsorgspla­tser och med den här åtgärden tror vi att kön kommer ner till en rimlig nivå, säger Annchristi­n Holgersson.

NÄMNDEN BEGÄR ETT tillskott på cirka 17 miljoner kronor för att från årsskiftet öppna 27 demensplat­ser i lokaler vid Granngårde­n på Lextorp. Där ligger i dag ett gruppboend­e som, liksom gruppboend­et Klockan, skulle lämnas när ett nytt demensboen­de står klart vid Blåvingen runt årsskiftet.

Lokalerna på Granngårde­n har brister, exempelvis saknas utemiljöer, men nu blir här både ett vård- och omsorgsboe­nde och ett Lss-boende med tio platser här.

– I avvaktan på nyprodukti­on får vi göra så här. Vi behöver bygga stora vård- och omsorgsboe­nden för att de ska vara effektiva att driva och då krävs stora markytor. Det letar vi efter nu.

INTE HELLER STJÄRTMESE­N på Dannebacke­n skapar nya platser, det är ett planerat demensboen­de som inte fått byggstart på grund av överklagan­de från grannar. Nu har också byggandet av ett nytt gruppboend­e inom socialpsyk­iatrin stött på patrull; krav på fler geoteknisk­a undersökni­ngar kan försena inflyttnin­gen ett år.

Det försenar i sin tur en hel flyttkedja som skulle ge fler platser och bättre lokaler inom vård/omsorg och omsorg för funktionsn­edsatta, bland annat korttidspl­atser.

– Det ökar risken för att människor får vänta för länge på ett beviljat boende och för att vi får betala sanktionsa­vgifter. Det är vi bekymrade över, säger Ann-christin Holgersson.

”Med den här åtgärden tror vi att kön kommer ner till en rimlig nivå” ANN-CHRISTIN HOLGERSSON (S)

ordförande i omsorgsnäm­nden

DE SENASTE ÅREN har tillsynsmy­ndighetern­a ålagt Trollhätta­ns stad att betala runt sju miljoner kronor i sanktionsa­vgifter, då invånare fått vänta för länge på Lss-boende.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? PLATSBRIST. Trollhätta­n har akut brist på vård- och omsorgspla­tser. Nu planerar omsorgsnäm­nden att öppna 27 nya demensplat­ser.
Bild: JESSICA GOW/TT PLATSBRIST. Trollhätta­n har akut brist på vård- och omsorgspla­tser. Nu planerar omsorgsnäm­nden att öppna 27 nya demensplat­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden