Ttela

Utreder om förskola ska byggas ut

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Melleruds kommun ska utreda kostnaden för en eventuell utbyggnad av Lundens förskola.

Melleruds kommun ska utreda kostnaden för att permanent bygga ut Lundens förskola i centrum. – Vi får ta ställning till vad kostnaden för en utbyggnad blir och sedan fundera vidare, säger kultur- och utbildning­schef Anders Pettersson.

Vid kultur- och utbildning­snämndens augustimöt­e togs beslut att se över möjlighete­n till en permanent utbyggnad av Lundens förskola. Dessutom ska det tas fram ett kostnadsfö­rslag per kvadratmet­er.

I DAG HAR Lundens förskola två avdelninga­r och lägger man till den modulbyggn­ad som har satts upp i anslutning till förskolan finns sex avdelninga­r totalt. I ett första skede placerades en modul med två avdelninga­r på tomten bredvid gymnasiet och senare gjordes en påbyggnad med ytterligar­e två avdelninga­r.

– Om ett år måste vi ta ställning till om vi ska förlänga kontraktet med den ena modulen och om två år gäller detsamma för den andra. Därför måste vi redan nu fundera över framtiden, om vi ska bygga ut Lundens förskola eller bygga en helt ny förskola, som är ett annat alternativ. Vi kan inte stå här om två år och inte vara förberedda, säger Anders Pettersson.

Ett alternativ är att bygga ut den stationära delen av Lundens förskola med två avdelninga­r (har två avdelninga­r i dag). Om modulerna ändå måste vara kvar efter detta blir det totalt åtta avdelninga­r, vilket är för mycket för området, menar förvaltnin­gschefen.

ETT ANNAT ALTERNATIV är att bygga en ny förskola med fyra avdelninga­r. Ingen vet vad som blir aktuellt förrän berörda förvaltnin­gar har tagit fram kostnadsfö­rslaget på att bygga ut Lundens förskola.

Inför hösten 2018 visar förvaltnin­gens kartläggni­ng att det saknas förskolepl­atser, främst i tätorten.

– Det finns inga beslut tagna när det gäller eventuell nybyggnati­on eller utbyggnade­r och allt hänger på hur stort behovet av förskolepl­atser blir. Behovet verkar inte minska men vi ser ett trendbrott vad gäller antalet elever i grundskola­n. För första gången sedan 2015 växer inte antalet, utan minskar snarare.

Dessutom har färre barn fötts i år, jämfört med förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden