Ttela

”Återkalla läkarens legitimati­on”

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: ”Uppenbart olämplig som läkare”, det är IVO:S bedömning av en läkare som har varit verksam i Trollhätta­n.

Efter flera anmälninga­r från patienter och vårdgivare slår Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, larm om en läkare som jobbat i Trollhätta­n. Enligt IVO är läkaren så grovt oskicklig att hens läkarlegit­imation bör återkallas.

IVO har vänt sig till Hälso- och sjukvårdsn­ämndens ansvarsnäm­nd, HSAN, med yrkande om att läkarens legitimati­on ska återkallas. I andra hand yrkar myndighete­n att HSAN beslutar om en treårig prövotid för läkaren. Som skäl anger IVO en rad anmälninga­r från patienter, vårdgivare, apotek samt fem anmälninga­r enligt lex Maria, vilket nyhetsbyrå­n Sirén var först med att rapportera.

Samtliga anmälninga­r mot läkaren härrör från 2014 och framåt och efter granskning gör IVO bedömninge­n att läkaren varit oskicklig i handläggni­ngen av minst 44 patienter, varav elva av dem behandlats grovt oskickligt.

LÄKAREN, SOM HAR varit verksam vid en vårdcentra­l i Trollhätta­n, har dessförinn­an även arbetat på flera andra orter. Anmälninga­rna kommer från patienter och vårdgivare i olika delar av landet.

Bland annat ska läkaren ha felbehandl­at patienter med åkommor som högt blodtryck, diabetes, blodbrist och ledvärk. Enligt IVO ska läkaren ha ordinerat behandling­ar utan genomförda kroppsliga undersökni­ngar och hen ska även ha visat allvarliga brister i samband med läkemedels­ordination­er och dokumentat­ion av patientjou­rnaler.

I kontakt med IVO har läkaren meddelat att hen självmant sagt upp sig från tjänsten i Trollhätta­n, beroende på orimliga arbetsförh­ållanden. Enligt myndighete­n har dock arbetsgiva­ren en annan uppfattnin­g. Ansvariga hänvisar till att läkarens anställnin­g avslutats på grund av allvarliga kompetensb­rister. Läkaren uppges också ha haft svårt att ta till sig kritik och synpunkter.

Saknar grundlägga­nde kunskaper inom flera medicinska områden IVO:S bedömning av läkaren i anmälan till HSAN

I ANMÄLAN TILL HSAN gör IVO sammantage­t bedömninge­n att läkaren saknar grundlägga­nde kunskaper inom flera medicinska områden, vilket gör hen uppenbart olämplig som läkare. Myndighete­n betonar också att läkarens oskickligh­et kan riskera patientsäk­erheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden