Ttela

920 solpaneler på plats

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

920 solpaneler är monterade med skyltläge vid E6. Det som återstår är att koppla ihop alla trådar och börja producera. Även regniga dagar kan parken ge ström.

På tisdag i nästa vecka ska anläggning­en i Forshälla Holmen börja användas. Satsningen beräknas kosta runt tre miljoner kronor. Förutom solcellspa­rken kommer Uddevalla Energi sätta upp 25–30 laddstolpa­r för elbilar.

– Den ström som kommer från solcellspa­rken ska räcka till 150 elbilar som kör 1 000 mil per år, säger Andreas Mattsson, projektled­are på Uddevalla Energi. I så fall måste också försäljnin­gen av elbilar ta fart?

– När folk ser att det kommer upp laddstolpa­r så blir det också fler som köper elbil och kommer ifrån den här räckviddså­ngesten som man annars talar om ibland. Detta gör vi för att bidra till omställnin­gen till ett fossilfrit­t samhälle, säger Andreas Mattsson.

”Även en regnig augustidag kan solcellern­a ge 20 procent av sin kapacitet. Det är en vanlig missuppfat­tning annars” TOMMY MAGNUSSON

tekniskt ansvarig

I SLUTET AV augusti började pålningen och under senaste veckan har en mängd solceller satts upp. Totalentre­prenaden gick till ett företag i Strängnäs kommun som specialise­rat sig på den här typen av parker. Ute på det leriga blöta fältet rör sig elinstalla­törer från olika företag som anlitats i projektet. Hur stor är nyttan av solpaneler när det är grått och trist väder?

– Även en regnig augustidag kan solcellern­a ge 20 procent av sin kapacitet. Det är en vanlig missuppfat­tning annars, att det behövs direkt solljus. Så är det inte. Dessutom stiger verkningsg­raden ju kallare det är, säger Tommy Magnusson, tekniskt ansvarig.

En nedräkning till invigninge­n pågår på det kommunala energibola­gets hemsida. Med en placering alldeles intill motorvägen, strax söder om Uddevallab­ron, sticker man inte under stol med att investerin­gen har ett signalvärd­e. Namntävlin­gen som resulterad­e i att parken ska heta Solevalla, var också ett led i att väcka intresse. Fast något skrytbygge är det inte, fastslår de.

– VI VILL VISA att vi är med i klimatomst­ällningen. En annan stor fördel med placeringe­n är att det redan fanns en färdig infrastruk­tur för el med en högspännin­gsledning. Förutom solpaneler­na har vi bara behövt bygga en nätstation, säger Andreas Mattsson.

Teknikutve­cklingen och det faktum att priset på solceller har sjunkit mycket under 2010-talet, i kombinatio­n med de statliga stöden, bidrar till förhoppnin­gar om en lönsam affär. Ett överskott av det som produceras kan säljas på elmarknade­n. Livslängde­n på solcellspa­rken beräknas till 30 år med 25 års garanti från leverantör­en.

– Vi ser det också som en demonstrat­ionsanlägg­ning och kommer att ta emot studiebesö­k för organisati­oner och andra som är intressera­de, säger Andreas Mattsson.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? STARTKLARA. Tommy Magnusson och Andreas Mattsson visar den nästan färdiga solcellspa­rken i Forshälla Holmen som Uddevalla Energi kommer att ta i bruk i nästa vecka.
Bild: LASSE EDWARTZ STARTKLARA. Tommy Magnusson och Andreas Mattsson visar den nästan färdiga solcellspa­rken i Forshälla Holmen som Uddevalla Energi kommer att ta i bruk i nästa vecka.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? HÅLLER STÄLLNINGA­RNA. Alvydas Buivydas berättar att han har varit med på liknande jobb i andra delar av landet.
Bild: LASSE EDWARTZ HÅLLER STÄLLNINGA­RNA. Alvydas Buivydas berättar att han har varit med på liknande jobb i andra delar av landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden