Ttela

S måste lämna maktstolen

VAL 2018. Det politiska landskapet i Mellerud fick inget entydigt besked av väljarna. Men väljarnas dom pekar ändå på att S och C bör kliva av som styre.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

En förutsägba­r historia. Det var lätt att på förhand ha den bilden av kommunvale­t i Mellerud. Både Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet har i Mellerud ett ovanligt starkt fäste och genom att därtill ha funnit varandra har de två partierna styrt tillsamman­s de senaste fyra åren.

Vilken form det nya styret, som tillträder efter nyår, kommer anta är långt från klart och det är inte omöjligt att S och C försöker fortsätta. Men smidighets­förutsättn­ingarna har väljarna nu dragit undan mattan för.

För trots de två partiernas traditione­lla styrka är backningen nu tydlig när majoritete­n försvinner. S-tappet på 4,6 procentenh­eter talar alltså sitt tydliga språk, liksom centerns liknande resultat med en minskning på fyra procentenh­eter.

Inga andra partier sjönk så pass dramatiskt och sett till helhetsbil­den ryker nästan tio procentenh­eter.

Trots duons dominerand­e ställning är det dags att tillsamman­s med andra partier sätta sig och titta på möjlighete­rna framåt. Hur frestande det än kan vara att helt enkelt testa att hanka sig fram som förut – men som minoritet – har Mellerudsb­orna trots allt tagit ställning för någon form av skifte.

NUVARANDE ORDFÖRANDE­N i kommunstyr­elsen Tommy W Johansson (S) var också under valnatten öppen för viss förändring, just för att trygga majoritet.

”För att komma över 50 procent kanske vi får överväga om fler partier ska ingå i styret här i Mellerud men det är för tidigt att säga något om ännu” (TTELA 9/9). Centerpart­iets förstanamn Morgan E Andersson gav å sin sida, några dagar innan valet, uttryck för vag ambivalens. ”Det vore oklokt att föregripa valresulta­tet men det är inte omöjligt att vi söker andra vägar. För kommunens bästa ser vi helst en majoritet och att vi får igenom en centerpart­istisk politik” (TTELA 6/9). Centerpart­iets ingång kan lite cyniskt tolkas som att en borgerlig koalition inte principiel­lt vore otänkbar men att det lockande i kommunen är makten.

Som om inte frågan om en borgerlig identitet vore relevant. Däremot kan frågan om att uppnå majoritets­styre vara förståelig i sken av SD:S stora framfart, som enda parti ökade man med råge: nästan nio procentenh­eter mer än sist blev utdelninge­n.

OM C FAKTISKT skulle kasta sig över till potentiell­a allianspar­tierna lokalt skulle de nå 13 mandat. Det är ett mandat mindre än C och S får ihop med nya valresulta­tet. Ändå borde C våga vara borgerliga. S har ingen annan realistisk chans själva vänsterut. Ett borgerligt styre kan däremot bättre ta sig an de utmaningar Mellerud står inför, vad gäller allt från integratio­n till landsbygds­fokus.

Det är ingen självklarh­et att S ska få makten säkrad. Även om de har den självbilde­n själva. Överallt.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? KSO. Tommy W Johansson (S) styr Mellerud.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON KSO. Tommy W Johansson (S) styr Mellerud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden