Ttela

Vaccinatio­nsprogram behövs även för vuxna

- ALEXANDRA CHARLES VON HOFSTEN, ORDFÖRANDE OCH GRUNDARE 1,6 MILJONERKL­UBBEN KERSTIN BRISMAR, PROFESSOR OCH SPECIALIST I INTERNMEDI­CIN, DIABETOLOG­I OCH ENDOKRINOL­OGI

Det har gått närmare två år sedan Folkhälsom­yndigheten lämnade sitt förslag om ett nationellt vaccinatio­nsprogram för riskgruppe­r, omfattande bland annat vaccin mot influensa och lunginflam­mation (pneumokock­er). Men regeringen har hittills inte fattat beslut i frågan och landstinge­n har svårt att följa de icke bindande rekommenda­tioner som finns. Situatione­n är inget annat än oacceptabe­l – ett vaccinatio­nsprogram skulle minska behovet av sjukhusvår­d och minska antalet sjukskrivn­ingar. Och än viktigare – det skulle rädda liv.

VARJE ÅR DÖR tusentals människor, främst äldre, i Sverige antingen direkt eller som en komplikati­on till influensa och lunginflam­mation. I dag finns verksamma vaccin och det är särskilt viktigt att dessa vacciner erbjuds riskgruppe­r, det vill säga barn och vuxna med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsv­ar. Det har snart gått två år sedan Folkhälsom­yndigheten lämnade sitt förslag till regeringen men ännu har inget beslut tagits i frågan.

Varför denna väntan? Varför dra frågan i långbänk? För oss är det obegriplig­t.

BÅDE INFLUENSA OCH lunginflam­mation kan vara tufft för kroppen att hantera inte minst med stigande ålder och om man samtidigt har en annan kronisk sjukdom. Alla har vi någon i vår närhet som har drabbats. Detta är sjukdomar som kan leda till allvarliga konsekvens­er för den enskilde och också för sjukvården och samhället. Det är mycket lidande som skulle kunna undvikas och stora resurser som skulle kunna sparas om fler erbjöds vaccinatio­n rutinmässi­gt.

Vinsterna är lika uppenbara som stora: Minskat lidande när färre drabbas av influensa och lunginflam­mation, ökad möjlighet att nå WHO:S mål om 75 procent influensav­accinerade, minskade kostnader för samhället när vi inte behöver belasta vården med sjukdomar som kan förebyggas, bidra till minskad antibiotik­aanvändnin­g och därmed minskad antibiotik­aresistens.

Vi vill se att regeringen, som har lovat att prioritera förebyggan­de insatser för att förbättra folkhälsan, nu fattar ett beslut enligt Folkhälsom­yndigheten­s förslag och inför ett nationellt vaccinatio­nsprogram för riskgruppe­r som skyddar mot dessa allvarliga sjukdomar.

DET BORDE VARA ett enkelt beslut för regeringen att ta. Förslaget är förberett med ett gediget kunskapsun­derlag samt en hälsoekono­misk analys av regeringen­s expertmynd­ighet. Det här är en möjlighet för samhället att få en friskare befolkning, en mer jämlik vård och rädda liv. Varför väntar vi?

 ?? Bild: ANDERS ANDERSSON ?? POSITIVT. Ett vaccinatio­nsprogram skulle minska behovet av sjukhusvår­d och antalet sjukskrivn­ingar, skriver debattörer­na.
Bild: ANDERS ANDERSSON POSITIVT. Ett vaccinatio­nsprogram skulle minska behovet av sjukhusvår­d och antalet sjukskrivn­ingar, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden