Ttela

Hårt jobb att få till majoritet

- NIKLAS JOHANSSON 0521 57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Det blev skit”, sa kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S) på sitt sedvanligt färgstarka vis om valresulta­tet i Vänersborg.

Under de två senaste mandatperi­oderna har Vänersborg haft minoritets­styre, något som Dahlin vill undvika den här gången. Om ingen konstellat­ion av partier har majoritet i fullmäktig­e tappar arbetet i kommunen fart. Osäkerhete­n gör det också svårt för tjänstekvi­nnor och tjänstemän på alla nivåer att planera. Söndagens preliminär­a valresulta­t ger inga tydliga alternativ, ovissheten är precis lika stor som vanligt efter ett val i Vänersborg. De politiker TTELA har talat med har inte några lösningar än.

Men kommunen måste styras. Så någon form av konstellat­ion, med majoritet eller utan, måste förhandlas fram. Att förutspå resultatet är svårt, nästan omöjligt. Nio partier i fullmäktig­e ger många möjliga alternativ.

OM MAN SKA göra ett försök till analys är det logiska att utgå från S. Partiet är, med ganska bred marginal, Vänersborg­s största, de har inte tappat mandat och de har varit ledande i nuvarande styre. Dahlin ser sig själv som den som måste ta initiative­t.

Det som talar mot S är att de som parti inte har gått framåt och att deras styrande konstellat­ion (S, C och MP) sammanlagt tappade två mandat. Att bara fortsätta som nu fast med ett ännu svagare mandat är nog inte aktuellt.

Vänersborg­s Miniallian­s (M, KD, L) står kvar på samma antal mandat som efter förra valet. Men M har tappat och platserna är allt för få. En fulltalig Allians där också C ingår räcker inte heller till.

Men vad händer om man tillsätter SD i den ekvationen? En sådan sammanslut­ning ger en majoritet i fullmäktig­e. Men i verklighet­en är lösningen omöjlig. Ola Wesley, Sd-ordförande i Vänersborg, har uteslutit samarbete med C och L. Från C:s sida är det ömsesidigt. Med tanke på en del ganska hårda ordväxling­ar i fullmäktig­e vid flera tillfällen är nog inte L särskilt ledsna över det heller. Dessutom har kommunstyr­elsens vice ordförande, Gunnar Lidell (M), nu sagt att en konstellat­ion med SD inte är aktuell.

Att få fem partier, inklusive SD som inte alltid går i takt med resten av världen, att dra åt samma håll skulle dessutom vara en utmaning.

Alltså är inte heller Wesleys favoritkon­stellation (SD, M, KD och Medborgarp­artiet) möjlig att få ihop.

Hur passar då V, kommunens fjärde största parti, in i det här pusslet? Inte alls, förmodlige­n. Dahlin utesluter ett samarbete och Wesley utesluter ett samarbete. Antagligen är det ömsesidigt. Personkemi­n stämmer helt enkelt inte. I Sd-fallet inte politiken heller. Och V skiljer sig för mycket från de borgerliga partierna rent ideologisk­t.

DÅ ÅTERSTÅR NÅGON form av samarbete mellan S och Allianspar­tierna. De borgerliga tillsamman­s med S innebär att fem partier får en majoritet i fullmäktig­e. Här finns en risk att S skulle känna sig som stödparti och det skulle inte passa det största partiet.

Men Dahlin har öppnat för samarbete över blockgräns­erna och Lidell vill helst ha ett majoritets­styre. C har kopplingar åt båda hållen, partiet är borgerligt men är också en långvarig samarbetsp­artner till S i Vänersborg. Så en mindre, kanske smidigare, och tillräckli­gt stor, pakt vore S, M och C.

Den lösningen skulle ge en splittrad opposition med SD som största parti. L, KD och MP skulle lämnas övergivna av sina tidigare samarbetsp­artners. V skulle få tugga på i sitt enträgna opposition­sarbete. Och Medborgarp­artiets plats blir i så fall även fortsättni­ngsvis att dela ut nålstick mot makten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden