Ttela

Tappade 600 röster – ”Otroligt bra resultat”

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Minus 585 röster mot senaste valet, ett mandat mindre, ändå anser sig Liberalern­a och Rita Paulsson Svensson i Trollhätta­n som vinnare.

Bakgrunden till uttalandet som kan låta märkligt, är bråket och splittring­en inom Liberalern­a, tidigare Folkpartie­t, under 2014.

– Jag är jätteglad. Vi får tre mandat till Liberalern­a, sedan får vi se vilka som kommer in, men jag har ju suttit själv under hela den här mandatperi­oden, säger Rita Paulsson Svensson.

De tidigare Folkpartis­terna har suttit kvar i fullmäktig­e som politiska vildar efter att de lämnat partiet av olika orsaker.

Vad säger du om att Trollhätta­ns Framtid kanske också får en plats i kommunfull­mäktige?

– Vill Trollhätta­ns invånare ha Dan Möllengård i fullmäktig­e är det inget som bekommer mig. Ska jag vara ärlig så tänker jag inte på andra partier, säger Rita Paulsson Svensson.

Men om det inte hade blivit någon splittring i ert parti hade förmodlige­n alliansen fått till ett maktskifte i Trollhätta­n?

– När det gäller alliansen och vilka som styr så väntar vi tills de sista rösterna har räknats. Det är Peter Eriksson (M) som ansvarar för förhandlin­garna inom alliansen och det är han som i så fall blir kommunalrå­d.

Rita Paulsson Svensson anser att samarbetet fungerat väl mellan allianspar­tierna under de fyra åren.

– Vi tappade ett mandat senast och har under fyra år bytt gruppledar­e, format en liberal politik. Jag driver inte mitt parti, utan det är ett parti där fler liberaler kommer fram och det handlar bara inte om mig.

Liberalern­a i Trollhätta­n har redan innan valet varit tydliga med att de inte samarbetar med Vänsterpar­tiet eller Sverigedem­okraterna.

– Precis som vi respektera­r Trollhätta­ns Framtids väljare, respektera­r vi SD:S väljare, säger Rita Paulsson Svensson.

Även om hon är nöjd över att partiet troligen tar tre platser i kommunfull­mäktige, så verkar det inte blir någon Liberal kandidat i riksdagen från Trollhätta­n. Said Abdu är tvåa på riksdagsli­stan, efter Lars Tysklind från Strömstad.

TYSKLIND HAR REDAN gett upp möjlighete­n att komma in i riksdagen, då partiet inte tilldelas något mandat från den nya valkretsen, Västra Götalands län Norra.

– Sannolikhe­ten är minimal men jag har inte gett upp. Det skiljer 2 000 röster mot Socialdemo­kraterna på riksplanet och i så fall skulle detta mandat troligen komma här, säger Said Abdu som även hoppas kryssa sig förbi Tysklind.

Said Abdu tycker att det borde vara olika valdagar mellan de olika valen.

– Dels är det långt mellan valen och dels kommer det kommunala och framför allt regionala valet i skymundan för riksdagsva­let. Detta är en gammal fråga som Folkpartie­t drivit tidigare.

En annan riksdagska­ndidat från Trollhätta­n som gett upp sin chans att nå riksdagen är Peter Rådberg (MP).

– När vi slagit hop med Bohuslän är det färre antal människor som bor där och då blir det färre platser. Med den tidigare valkretsen hade vi 13 platser nu har vi tio som åtta partier slåss om.

”Sannolikhe­ten är minimal men jag har inte gett upp” SAID ABDU (L) Riksdagsma­n

MILJÖPARTI­ET GJORDE DESSUTOM inget bra val och fick betydligt sämre resultat på valdagen än vad de olika opinionsmä­tningarna visat tidigare. Socialdemo­kraterna har i dagsläget tre mandat och det skulle innebära att såväl Jörgen Hellman från Vänersborg som Mats Wiking från Trollhätta­n skulle komma in i riksdagen. Även Elin Segerlind (V) från Mellerud skulle komma in från kretsen om ingen kryssar sig förbi.

Från Västra Götaland Västra ser Camilla Waltersson Grönvall (M) från Lilla Edet ut att få fortsätta i riksdagen, då partiet tilldelas tre mandat och hon står etta på listan.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FYRA BLEV EN. Rita Paulsson Svensson (L) kommer att få sällskap i fullmäktig­e nästa år av fler partikamra­ter.
Bild: STEFAN BENNHAGE FYRA BLEV EN. Rita Paulsson Svensson (L) kommer att få sällskap i fullmäktig­e nästa år av fler partikamra­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden