Ttela

Mandat hoppar mellan C och SD

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Valrysaren fortsätter. Och striden mellan Sverigedem­okraterna och Centerpart­iet likaså, med ett mandat som hoppar fram och tillbaka. Det visar hur tajt det är – och det är några röster kvar att räkna.

Sakta, men säkert börjar det preliminär­a valresulta­tet bli färdigt. Vid 18.30-tiden hade drygt 110 000 röster av de uppskattni­ngsvis runt 200 000 så kallade onsdagsrös­terna räknats.

Valresulta­tet hittills är så jämnt att det växelvis bara skiljer ett eller två mandat mellan de rödgröna partierna och allianspar­tierna, till de senares nackdel.

Samtidigt har Miljöparti­et höjt sin röstandel aningen, från 4,3 till 4,4 procent, något som ledde till att partiet i alla fall för tillfället fått ytterligar­e ett mandat på Socialdemo­kraternas bekostnad.

PÅ ONSDAGEN DÖK nya uppgifter upp om drygt 1 100 felregistr­erade röster, från valdistrik­tet NÖ Väsby i Höganäs kommun. Rösterna i regionvale­t hamnade i riksdagsva­lets räkning, men enligt Valmyndigh­eten påverkar det inte resultatet.

Under dagen har även ett mandat hoppat mellan C och SD.

I måndags tog SD ett mandat från C sedan en felräkning uppmärksam­mats. Då skiljde det bara sju röster till SD:S fördel. Och med den nya vallagen på plats så spelar det ingen roll var, i vilken valkrets, som rösterna trillar in för mandatförd­elningen.

– Det är totalsumma­n för hela riket som spelar roll för slutfördel­ningen. Därför är det ännu mer anmärkning­svärt att det var så liten skillnad som sju röster, säger Svante Linusson, matematikp­rofessor på KTH och tidigare expert åt Valprövnin­gsnämnden.

TROTS ALLT, BASERAT på tidigare val är det fortfarand­e inte troligt att de sent räknade rösterna kommer att kasta om mandatförd­elningen mellan blocken i tillräckli­g utsträckni­ng, enligt förhandsti­psen från Svante Linusson, däremot inom blocken.

Samtidigt som de sista rösterna räknas pågår en total omräkning av samtliga röster, vilket alltid sker. Det slutgiltig­a valresulta­tet väntas vara klart först på fredag.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? REDO ATT TA ÖVER. Centerns partiledar­e Annie Lööf (C), Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M), Kristdemok­raterna Ebba Busch Thor (KD) och Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund (L) bjöd in Stefan Löfven till samtal, men fick inte det svar som de ville ha.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT REDO ATT TA ÖVER. Centerns partiledar­e Annie Lööf (C), Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M), Kristdemok­raterna Ebba Busch Thor (KD) och Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund (L) bjöd in Stefan Löfven till samtal, men fick inte det svar som de ville ha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden