Ttela

Färre bokar resor i höst och till jul

- TT

Trots att julledighe­ten blir ovanligt lång i år och höstlovsre­sorna brukar bokas tidigt, så har reseboknin­garna ännu inte tagit fart enligt resebolage­n.

Eftersom både julafton och nyårsafton infaller på måndagar så räcker det att ta ledigt fem dagar för att få en sammanhäng­ande semester på 16 dagar i år. Det har fått resebolage­n ladda för en resrusch till jul – men hittills går det trögt med bokningar både till julen och till höstlovet.

– Jag tror definitivt att många svenskar kommer att utnyttja den fördelakti­ga julen, dock tror jag att det är många som ännu inte är medvetna om den, säger Lina Eklund, presskommu­nikatör på Resia.

Hittills har svenskarna­s resande minskat under 2018 och det har inte varit samma rusch som förra året. Men när det gäller bokningarn­a till jul och höst tror resebolage­n att det ska ta fart igen.

– Själva piken till höstlovet har blivit lite fördröjd, tror Lina Eklund.

– Det är fler resor kvar än det brukar och bara sju av tio charterres­or är bokade. Men man kan ändå inte räkna med en uppsjö av alternativ om man vill åka billigt, tillägger hon.

Ett alternativ är fortfarand­e Turkiet. Dit finns det biljetter med både reguljärfl­yg och charter till lågt pris. Även Kreta och Cypern har kvar en del billiga charterbil­jetter till höstlovet och när det gäller weekendres­or så går det fortfarand­e att hitta resor till London med hyfsat låga priser.

Det finns fördelar med att boka resor i september. Många flygbolag och resebyråer har erbjudande­n och rabatter så här års – men de gäller inte alltid för höstlovet och jullovet.

Däremot kan det vara läge att skynda sig tror Lina Eklund.

– Efter september börjar det bli knivigt att handla till höstlovet och till jul, hävdar hon.

 ?? Bild: JOHAN ÖBERG/TT/ARKIV ?? FLER STANNAR HEMMA. Färre vill resa efter den varma sommaren.
Bild: JOHAN ÖBERG/TT/ARKIV FLER STANNAR HEMMA. Färre vill resa efter den varma sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden