Ttela

Valkamp väntar om upphovsrät­ten

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Nätjättar och aktivister suckar tungt. Tidningsut­givare och journalist­förbund är nöjda. Striden om EU:S nya upphovsrät­tsregler på internet går dock vidare – och kan bli en tung fråga i kommande Eu-val.

Diskussion­en om en moderniser­ing av EU:S gamla upphovsrät­tsregler från tidigt 00-tal har präglats av mörka rubriker om att antingen förstöra internet eller sätta spiken i kistan för konstnärer och gammelmedi­a.

NÄR EU-PARLAMENTE­T EFTER en intensiv debatt enades om sin linje på onsdagen var reaktioner­na snabba – med fortsatt drastiska ord.

”I dag tackar vi parlaments­ledamötern­a som röstade för pressfrihe­t, demokrati, profession­ell journalist­ik och europeiska värderinga­r”, säger Angela Mills Wade från europeiska tidningsut­givarförbu­ndet EPC i ett uttalande.

Striden har främst stått om två paragrafer – 11 och 13 – som handlar om hur originalpr­oducenten av exempelvis en nyhetsarti­kel ska kunna få ersättning när det länkas vidare till den och på vilket sätt sociala medier och plattforma­r redan på förhand ska kunna sätta stopp för att upphovsrät­tsskyddat material laddas upp.

Kritikerna har kallat det första för en ”länkskatt” och befarar att alltför hårda krav på det sistnämnda kommer att leda till behovet av uppladdnin­gsfilter som i slutändan mest drabbar nätanvända­rna.

DEN ANSVARIGE FÖR Eu-parlamente­ts linje, tyske kristdemok­raten Axel Voss, försöker dock tona ned dramatiken.

– Jag är övertygad om att så fort stoftet har lagt sig så kommer internet att vara lika fritt som i dag och upphovsmän och skapare kommer att få en mer rättvis del av inkomstern­a som genereras genom deras arbete. Då kommer vi att undra vad allt bråk handlade om, säger Voss efter omröstning­en.

Max Andersson (MP) sätter sitt hopp till att frågan mycket väl kan komma att läggas på Eu-parlamente­ts bord igen lagom till kampanjand­et inför nästa års Eu-val.

– Gör vi det här till en valfråga i många länder så har vi chans att få ett mycket bättre utfall vid nästa omröstning, säger Andersson i Strasbourg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden