Ttela

EU tar striden med

EU: ”MÅTTET ÄR RÅGAT I STORA DELAR AV PARLAMENTE­T”

-

Flera svenska ledamöter var klart nöjda med utfallet i omröstning­en.

Med 488 röster mot 197 skickas bollen nu över till EU:S medlemslän­der som måste inleda en formell så kallad artikel 7-granskning av Ungern – något som i slutändan kan innebära att landet tillfällig­t förlorar sin rösträtt.

– Måttet är rågat i stora delar av parlamente­t och det är bra, säger Christofer Fjellner (M).

– Det är så viktigt att parlamente­t visar att vi inte accepterar att ett land gång på gång bryter mot EU:S grundlägga­nde värderinga­r, säger Anna Hedh (S).

FRÅN UNGERN KOMMER dock omedelbart bud om att man tänker överklaga och menar att en felaktig röstningsp­rocedur blivit använd.

– Dagens beslut var inget annat än en futtig hämnd från invand- ringsvänli­ga politiker mot Ungern, säger utrikesmin­ister Peter Szijjarto enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

I debatten i tisdags var premiärmin­ister Viktor Orbán själv på plats för att med emfas försvara sig och sin regering.

–Ni fördömer inte bara en regering, utan också ett land och en nation. Vi kommer inte att ge efter för utpressnin­g, lovade premiärmin­istern.

Både Orbán och hans anhängare anklagar EU för att vilja ge igen för att Ungern inte vill ta emot flyktingar och migranter. Debatten i Strasbourg i tisdags fylldes av ilskna inlägg från hans ungerska partikamra­ter, regeringsp­artiet i Polen och en lång rad Eu-skeptiker och invandring­skritiker från olika länder.

För första gången har Eu-parlamente­t enats om att formellt granska ett medlemslan­d som anses bryta mot unionens värderinga­r. Frågan är bara vem som vinner mest på onsdagens historiska omröstning om Ungern i Strasbourg.

– NI OCH (Italiens inrikesmin­ister) Matteo Salvini är spjutspets­arna för vårt Europa, det vi vill ha! lovordade Nicolas Bay från franska Nationell samling (tidigare Nationella fronten).

Samtidigt är det långt ifrån säkert att processen når i mål – utan snarare tvärtom.

För att Eu-länderna i ministerrå­det ska kunna bestraffa Ungern måste samtliga andra länder vara

 ??  ?? GRANSKAS. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán på plats i Eu-parlamente­t. Ungern kommer att överklaga, då man anser att en felaktig röstningsp­rocedur
GRANSKAS. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán på plats i Eu-parlamente­t. Ungern kommer att överklaga, då man anser att en felaktig röstningsp­rocedur

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden