Ttela

Guvernören: Rid inte ut ett monster

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Uppemot två miljoner invånare har ombetts eller beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia när jätteorkan­en Florence närmar sig.

Tiotusenta­ls bostäder och företag befaras bli drabbade av översvämni­ngar bara i North Carolina, enligt delstatens guvernör.

– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, varnade North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Han konstatera­de att Carolinabo­rna är tuffa typer, som kanske tycker sig vara så vana att de inte behöver evakueras. Men han råder alla berörda att ”fly nu” i stället för att stanna kvar och chansa på att de klarar sig igenom ovädret.

– DE SÄTTER sitt liv på spel, sade Cooper och kallar orkanen ”ett monster”.

Florence – som nu är en kategori 4-orkan – väntas växa i styrka under onsdagskvä­llen och nå USA:S kust på torsdagskv­ällen eller tidigt på fredagen och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen. Men även om ovädret tros minska i styrka under dagen betraktas orkanen som ”extremt farlig”.

Donald Trump har sagt att Florence är en orkan av en kaliber som USA:S ostkust inte sett på decennier. Men han har försäkrat att landet är berett.

– Vi sparar inte in på något, vi är totalt förberedda, vi är så redo som någon någonsin har varit, sade presidente­n i Vita huset där medier samlats.

Angående beredskape­n kallade Trump katastrofa­rbetet på Puerto Rico efter orkanen Maria förra året för ”en otrolig framgång”.

Men på den punkten var han oenig med det territorie­ts styrande redan då, och upprördhet­en tog ny fart.

– Ursäkta sir, men skäms! sade Carmen Yulín Cruz, borgmästar­e i huvudstade­n San Juan, till CNN.

”President Trump tycker att förlusten av 3 000 människoli­v är en framgång. Kan ni tänka er vad han skulle se som ett misslyckan­de?”, skrev hon på Twitter.

PUERTO RICOS ELNÄT var i dåligt skick redan tidigare, men slogs i stort sett ut helt av Maria. En del hushåll förblev utan el i många månader, fram till helt nyligen, vilket lett till utbredd bitterhet.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden