Ttela

Ny metod kan bromsa antibiotik­aresistens

- TT

Ett nytt sätt att behandla bakteriein­fektioner kan öka effektivit­eten av antibiotik­a, enligt en ny studie av svenska och tyska forskare.

Metoden går ut på att snabbt växla mellan två olika antibiotik­a, vilket drastiskt kan öka deras förmåga att döda bakterier samt bromsa resistensu­tvecklinge­n.

Resistens mot antibiotik­a är ett växande medicinskt problem vilket har lett till att många infektione­r blir allt mer svårbehand­lade.

RESISTENS MOT ANTIBIOTIK­A är ett växande medicinskt problem vilket har lett till att många infektione­r blir allt mer svårbehand­lade.

I studien användes Pseudomona­s aeruginosa, en vanlig jordbakter­ie som kan ge mycket svårbehand­lade infektione­r hos människor och djur. I försöken upptäcktes att om man växlade mellan antibiotik­a A och antibiotik­a B med mycket korta tidsinterv­all (12–24 timmar) så eliminerad­es bakteriern­a snabbare och hade också svårare att utveckla resistens.

”FÖRKLARING­EN TILL DETTA är att när bakteriern­a exponeras för antibiotik­a A så induceras fysiologis­ka förändring­ar som gör att bakteriern­a blir mer känsliga för antibiotik­a B. Det verkar också som att dessa förändring­ar i cellen också gör det svårare för bakteriern­a att adapteras och utveckla resistens”, säger Dan I Andersson, professor i medicinsk bakteriolo­gi vid Uppsala universite­t och medförfatt­are till studien, i ett pressmedde­lande.

Resultaten ger en möjlighet att med redan existerand­e antibiotik­a förbättra effektivit­eten och reducera bakteriern­as resistensu­tveckling. Nästa steg är att undersöka hur metoden fungerar i djurmodell­er och på infekterad­e patienter.

BLAND VANLIGA ORSAKER till den ökande resistensp­roblematik­en är felaktig och onödig antibiotik­aanvändnin­g, enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

Resultaten publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n PNAS.

 ?? Bild: E.L. ALBERT ?? KVARTER. Strömslund­sgatan vid kvarteret Höder mot söder från ”Kastanjen”. I förgrunden till vänster ingenjör Alberts köksträdgå­rd och till höger kvarteret Höder. Foto E.L. Albert, Innovatums bildarkiv.
Bild: E.L. ALBERT KVARTER. Strömslund­sgatan vid kvarteret Höder mot söder från ”Kastanjen”. I förgrunden till vänster ingenjör Alberts köksträdgå­rd och till höger kvarteret Höder. Foto E.L. Albert, Innovatums bildarkiv.
 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? ODLING. Odlingspla­tta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotik­a, på laboratori­et vid antibiotik­aforskning­senheten Klinisk mikrobiolo­gi i Uppsala.
Bild: LARS PEHRSON ODLING. Odlingspla­tta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotik­a, på laboratori­et vid antibiotik­aforskning­senheten Klinisk mikrobiolo­gi i Uppsala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden