Ttela

Bara gamla städer under Mellon 2019

- VIKTOR ANDERSSON/TT

Göteborg, Malmö, Stockholm, Leksand, Lidköping och Nyköping är städerna dit Melodifest­ivalen kommer nästa år. Från SVT:S sida hade man gärna sett några nya städer på listan, men i många fall har hockeyligo­rna satt käppar i hjulen.

Storstäder­na brukar vara självskriv­na när det gäller Melodifest­ivalen, men också de andra orterna har stått värdar tidigare. Leksand är värd för fjärde gången, Lidköping för andra och Nyköping för tredje gången.

– Vi vill inget hellre än att hitta städer som vi inte har besökt tidigare, intresset är stort och flera orter har funnits med i diskussion­erna, men ofta krockar det med andra evenemang, säger Anette Helenius, projektled­are för Melodifest­ivalen på SVT.

SÄRSKILT ÄR DET hockeyligo­rna som brukar vara det största hindret, fortsätter Anette Helenius.

– Hockeyaren­orna har oftast bäst kapacitet och många kommuner väljer att prioritera sina lag som spelar där varje vecka i stället för ett arrangeman­g som kommer dit en enstaka gång med några års mellanrum. Det är inte bara upp till oss att bestämma var tävlingarn­a ska äga rum, det måste passa med vår planering och med deras.

MINST BLAND ÅRETS värdstäder är Leksand i Dalarna, som också är den av städerna som är belägen längst norrut.

– Vi vill gärna komma längre norrut och har gjort det tidigare år, men det är stora evenemang och gäller att städerna kan möta våra behov.

Som vanligt äger finalen rum i Stockholm på Friends Arena, som i regel är utsåld och som gästas av publik från hela landet.

– Det finns ett stort intresse hos publiken när det gäller finalen och Friends Arena är en av få arenor i Sverige som kan möta efterfråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden