Ttela

Sorglös Allan

LITTERATUR: NY ROMAN OM JONAS JONASSONS HUNDRAETTÅ­RING

-

I debutroman­en reste Allan Karlsson tillbaka genom det som Jonas Jonasson ser som det värsta av århundrade­n: 1900talet. Men världsläge­t är inte så mycket bättre i dag, och nu får den beryktade hundraettå­ringen träffa Donald Trump.

”Min lilla gubbe” säger Jonas Jonasson mitt i en mening. Är det så han tänker på Allan Karlsson? Med sådan ömhet?

– Jag tycker väldigt mycket om honom. Han är mer distansera­d till mig än vad jag är till honom kan man säga.

NÅGON NY ROMAN om honom skulle det inte bli. Men den Martin som han försökte göra till läsarnas ciceron genom en ny världspoli­tisk satir, nu om 2017, vägrade tala. Bara som ett experiment testade Jonas Jonasson vad Allan skulle ha sagt och gjort i samma situatione­r. – Då satt det direkt. ”Det är som det är, det blir som det blir” är Allan Karlssons mantra även här, ett slags sorglöshet genom såväl privatliv som världspoli­tisk terror och en viktig förklaring till hans framgång hos läsarna i Hundraårin­gen som klev ut genom ett fönster och försvann, tror Jonas Jonasson.

– Han är en politisk idiot. Gud hjälpe oss om det fanns för många av hans sort, men i den här politiska idiotin uppstår något väldigt skönt terapeutis­kt. Han är helt bekymmersl­ös. Det har hjälpt mig och det har säkert hjälpt en och annan läsare också. Dessutom behandlar han folk utifrån vad han tycker att de förtjänar, inte utifrån vilken position de har.

I HUNDRAETTÅ­RINGEN SOM tänkte att han tänkte för mycket är Allan Karlsson livstidstu­rist på Bali, nu med en nyinköpt ”svart platta” på vilken han läser om vad som händer runt om i världen. Via en kraschad luftballon­g och ett fraktfarty­g lastat med illegal uran kommer han

 ??  ?? ÅTERVÄNDER TILL SIN GUBBE. Återseende­t blev kärt, berättar Jonas Jonasson som först inte hade tänkt skriva fler
ÅTERVÄNDER TILL SIN GUBBE. Återseende­t blev kärt, berättar Jonas Jonasson som först inte hade tänkt skriva fler

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden