Ttela

Rena terapin

- ERIKA JOSEFSSON/TT

* Född: 1961 i Växjö. * Bor: På Gotland. * Familj: Elvaårig son. Fru. * Bakgrund: Studerade språk i Göteborg, jobbade som journalist på Smålandspo­sten och Expressen. Blev mediekonsu­lt och startade pr-byrån OTW som han sedan sålde. * Böcker: Debuterade 2009 med ”Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann” som blev 2010 års mest sålda bok. Har därefter givit ut ”Analfabete­n som kunde räkna” (2014) och ”Mördar-anders och hans vänner (samt en och annan ovän)” (2015). * Filmer: Robert Gustafsson har spelat huvudrolle­n i två svenska filmer om hundraårin­gen. Will Ferrell har köpt rättighete­rna till en amerikansk version där han själv ska spela Allan Karlsson. * Läser nu: Samhällsli­tteratur och biografier, nu en biografi om Viktor Orbán. * Framtidspl­aner: ”Att försöka må bra i nuet och skriva en tredje bok om Allan Karlsson”.

till Korea och vidare till ett möte med en kolerisk Donald Trump som Allan driver till vansinne.

– Han har vuxit in i en roll som jag inte i min vildaste fantasi kunde tänka mig från början. Jag är väldigt samhälls- och historiein­tresserad. I första boken ville jag

ta ära och redighet av det värsta århundrade­t av dem alla, 1900-talet. Nu kände jag frustratio­n över hur vi gång på gång kan gå in i samma fälla, som om 1900-talet inte fanns, säger Jonas Jonasson som väntade ut fjolårets val i såväl Frankrike som Tyskland innan han skrev klart.

Engagemang­et smittar av sig på Allan Karlsson.

– Ja, fast att han inte vill det. Det var lugnare förr när han kunde smutta på sin grogg och låta världen sköta sig själv. Hans ambition är väl att kasta den där plattan i skogen och vara sig själv igen, men vi får väl se, säger Jonas Jonasson som redan nu planerar ännu en bok.

NÄR HAN INTE skriver hemma på Gotland reser han till Afrika, framför allt Kenya och Sydafrika.

– Det är en stor kärlek, mitt andra hem. Det finns en afrikansk filosofi som heter ubuntu. I den finns en sentens som lyder ”jag behöver dig för att vara jag, du behöver mig för att vara du”. Jag tycker det är väldigt vackert och talande för den vänskaplig­het jag möter i Afrika, på landsbygde­n inte minst. Det är väldigt tvärtemot hur det är här. Försök sätta in den sentensen i den svenska valrörelse­n – då händer det jättemycke­t.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? romaner om Allan Karlsson.
Bild: JESSICA GOW romaner om Allan Karlsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden