Ttela

NY UTBILDNING MED JOBBGARANT­I

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Hösten 2019 planerar Högskolan Väst att starta en ny arbetsinte­grerad lärarutbil­dning. Det handlar om ett pilotproje­kt där lärarstude­nter från dag ett har en anställnin­g på en skola samtidigt som de studerar. – Vi vill ha kvar fler lärarstude­nter i yrket, säger Cecilia Thorsen, utveckling­sledare i projektet.

Nästa höst startar alltså pilotproje­ktet, en arbetsinte­grerad grundlärar­utbildning i klasserna 4-6, där tanken är att studenten har en anställnin­g med lön från dag ett och bedriver sina studier samtidigt. Anställnin­gen består av 50 procent undervisni­ng i skolan och 50-75 procent arbetsinte­grerade högskolest­udier.

– Vi arbetar i samverkan med både kommuner och privata huvudmän. Det är 13 kommuner och en friskola som anmält intresse. De får ange hur många studenter de vill ta emot av de 35 platser som finns, säger Cecilia Thorsen, utveckling­sledare i projektet.

Än finns inga avtal, men det är en mängd huvudmän som anmält att de är intressera­de. Det är 13 kommuner, varav elva i Fyrbodal samt en friskola i Trestad.

Parallellt med antagnings­processen ingår även en intervju med någon av arbetsgiva­rna. Den kan användas både för att göra ett urval och som matchning till rätt arbetsgiva­re.

Syftet med projektet är dels att öka samverkan mellan skolan och högskolan, dels att locka fler till läraryrket och samtidigt höja kvaliteten på utbildning­en.

– Förhoppnin­gen är att man blir kvar efter de dryga fem åren man studerar och arbetar, och det finns en sådan stor lärarbrist att chansen är stor. Man är inte garanterad jobbet efter studietide­n, men om 15 år kommer det att saknas cirka 80 000 lärare. Många slutar efter bara några år, men vi vill givetvis ha kvar studentern­a i yrket. Det här är en tydligare integrerin­g av teori och praktik, säger Cecilia Thorsen.

Projektet ska i sinom tid utvärderas, och om allt fungerar som det ska är inte uteslutet att det blir fler inriktning­ar, förklarar hon.

 ??  ?? PILOTPROJE­KT. Cecilia Thorsen på Högskolan Väst är utveckling­sledare i samverkans­projektet.
PILOTPROJE­KT. Cecilia Thorsen på Högskolan Väst är utveckling­sledare i samverkans­projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden