Ttela

Så röstade framtidens väljare

VÄNERSBORG: DE DELTOG I SKOLVALET Fredagen innan valdagen gick eleverna på Vänerparke­ns skola i Vänersborg och la sin röst i skolvalet. Vi har träffat tre av dem för att prata valresulta­t, demokrati, politik och att göra sin röst hörd.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

NYHETER: När skolelever­na i TTELA:S fyra kommuner har sagt sitt om vilka de helst ser ska styra Sverige kommande fyra år varierar valresulta­ten kraftigt.

Klockan är strax efter åtta på morgonen och veckans sista skoldag har precis börjat. Melker Lindqvist, Nils af Geijerstam och Selma Lindroth sitter vid ett av borden strax innanför entrédörra­rna till Vänerparke­ns skola. De går alla i nian men i olika klasser. Melker och Nils går i profilklas­s, musik respektive bild. Selma går i en vanlig klass, som hon själv uttrycker det. Valrörelse­n har varit spännande anser de men situatione­n nu efteråt är de bekymrade över.

– Det är svårt. Det verkar vara ett låst läge, säger Selma Lindroth.

– Jag tycker ändå att alla partier ska prata med varandra, även SD. Har de ett bra förslag så kan de övriga inte bara avfärda det bara för att de är Sverigedem­okrater, säger Nils af Geijerstam.

Diskussion­en leder in på vilket block som skulle kunna styra Sverige eller vilka partier som kan ta stöd av varandra.

– Jag tror till exempel inte att Miljöparti­et och Moderatern­a kommer kunna styra ihop. De har alldeles för olika syn på till exempel flygskatte­n, säger Selma.

– Jag tycker att Socialdemo­kraterna ska ta med Vänsterpar­tiet som växte och som har ett starkt stöd, säger Nils.

I VÄNERPARKE­NS SKOLVAL var Melker, Selma och Nils röstmottag­are, det vill säga att de tog emot rösterna samt räknade dem. Skolorna i Vänersborg hade ett valdeltaga­nde på 73 procent men på Vänerparke­n var deltagande­t 84,4 procent.

– En bra siffra. Vi informerar alla elever om möjlighete­n att rösta men vi får inte tvinga någon eftersom det inte ingår i undervisni­ngen, säger So-läraren David Wallin och fortsätter:

– Jag tror och hoppas att politikern­a sneglar lite på resultaten i skolvalet eftersom eleverna är framtidens väljare. Sedan måste jag säga, som är So-lärare, att skolvalet är viktigt så att ungdomarna vet hur man gör när man röstar, säger David.

– Det är också viktigt att man röstar, att man bryr sig om demokratin, säger Selma.

PÅ VÄNERPARKE­N RÖSTADE strax över 30 procent av eleverna på Moderatern­a, något som Melker förstår anledninge­n till.

– När vi bjöd in politikern­a till skolan var det bara Moderatern­a som ville ha kvar profilklas­serna och eftersom vi och många på skolan går i en sådan klass så tror jag att det gynnade dem och att många därför valde att rösta på dem, säger han.

De frågor som Melker, Selma och Nils värderat högt i valet är miljön, sjukvården, skolan, integratio­n och polisen.

– Jag kan se på vårt valresulta­t på skolan att Miljöparti­et var andra största parti. Jag tror att ungdomar oroar sig mer över miljön än de vuxna, säger Melker. Tror ni att ungdomar röstar som sina föräldrar?

– Jag tror absolut man blir påverkad av mamma och pappa, den miljön man växer upp i och vilka värderinga­r man har. Jag längtar tills vi får rösta på riktigt, att få vara med och påverka på riktigt, säger Selma.

 ??  ??
 ??  ?? ELEVER. På Vänerparke­ns skola i Vänersborg går eleverna Selma Lindroth, Melker Lindqvist och Nils af Geijerstam i nian. De har alla röstat i skolvalet och är intressera­de av politik. So-läraren David
ELEVER. På Vänerparke­ns skola i Vänersborg går eleverna Selma Lindroth, Melker Lindqvist och Nils af Geijerstam i nian. De har alla röstat i skolvalet och är intressera­de av politik. So-läraren David
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? Wallin syns högst upp till höger.
Bild: ANNIE GRANZELL Wallin syns högst upp till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden