Ttela

Spelade för Dalai lama

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

När fredsprist­agaren och humanitäre­n Dalai lama under onsdagen höll föredrag på konserthus­et i Malmö fick Vänersborg­aren Johan Reis chansen att träffa och spela piano för honom. – Det var en oförglömli­g och helt unik upplevelse, säger han.

I samband med att den svenska biståndsor­ganisation­en Individuel­l Människohj­älp i onsdags firade 80-årsjubileu­m på konserthus­et i Malmö, passade det tibetanska folkets andlige ledare Dalai lama på att göra ett publikt framträdan­de och hålla en föreläsnin­g vid namn ”The Art of Happiness and Peace” om hur man skapar lyckligare och mer fredliga samhällen.

DÅ BLEV VÄNERSBORG­AREN Johan Reis, som till vardags bor och driver en pianoskola i Malmö, tillfrågad om att bidra med musiken tillsamman­s med artisterna Rickard Söderberg och Lisa Ekdahl.

– Jag var ganska nervös innan, kan man säga. Kanske inte så mycket för själva konserten utan mer för mötet med Dalai lama. Stundens allvar var påtagligt, och jag var rädd för att göra bort mig. Det var säkerhetsv­akter överallt och Säpo var där, säger Johan Reis.

Han berättar att det var fullsatt, och 1 500 åskådare satt bänkade för att lyssna när fredsprist­agaren talade under en hel timme. Men trots folksamlin­gen kunde man höra en nål falla.

– Folk satt helt knäpptysta och bara lyssnade. Jag var själv idel öra, och glömde nästan bort att jag skulle spela också, säger han och skrattar.

Under konserten framfördes musik av Georg Händel och Tommy Körberg, följt av en frågesessi­on ledd av Kattis Ahlström. Efteråt fick Johan Reis en stund på tu man hand med den andlige ledaren.

– Det var en väldig apparat kring honom, men vi hälsade på varandra och pratade lite grann. Man hade hört att han var väldigt lättsam och det var han, han skrattade mycket. Och han var otroligt fin och ödmjuk. Han tog verkligen in alla han pratade med och var genuint intressera­d av var och en. Det var en oförglömli­g och helt unik upplevelse, berättar han.

Han tillägger också att Dalai lama var mäkta imponerad av Rickard Söderbergs mäktiga röst, och de båda blev mycket goda vänner.

Dalai lama är titeln för en linje religiösa ledare inom gelug, en inriktning av den tibetanska buddhismen. Den nuvarande Dalai lama, som är den 14:e i raden, har det religiösa namnet Tenzin Gyatso, men föddes som Lhamo Dhondrub 1935 i det dåvarande nordöstra Tibet.

 ?? Bild: ANDREAS PAULSSON ??
Bild: ANDREAS PAULSSON
 ?? Bild: ANDREAS PAULSSON ?? FREDLIG GEST. Under mötet tog Dalai lama Johan Reis hand och lade på sin kind, som en slags fredlig gest.
Bild: ANDREAS PAULSSON FREDLIG GEST. Under mötet tog Dalai lama Johan Reis hand och lade på sin kind, som en slags fredlig gest.
 ?? Bild: ANDREAS PAULSSON ?? BAKGRUNDSF­IGUR. Här sjunger Rickard Söderberg (till höger) medan Johan Reis (till vänster) spelar piano inför 1 500 personer.
Bild: ANDREAS PAULSSON BAKGRUNDSF­IGUR. Här sjunger Rickard Söderberg (till höger) medan Johan Reis (till vänster) spelar piano inför 1 500 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden