Ttela

Gäller Sd-beskedet i praktiken?

VAL 2018. Det kommande styret för Västra Götalands regionen kan bli ett trixigt pussel att lägga på plats. Nu sätts också socialdemo­kratins fina ord på prov.

- MAX ESKILSSON

Den grönblåa koalitione­n mellan allianspar­tierna och Miljöparti­et har de senaste åren styrt regionen i majoritet, om än inte med en järngrepps­stark sådan. De fem samlar tillsamman­s 76 av de totala 149 mandaten i regionfull­mäktige. Att styrkeförh­ållandet skulle försämras till de blågrönas nackdel var att vänta och denna vändning kom också till uttryck i valresulta­tet.

Ledande opposition­spartiet Socialdemo­kraterna backade visserlige­n strax mer än tre procentenh­eter. Ändå blev resultatet ett visst bakslag för styret. Övriga två opposition­spartier, om än inte samverkand­e, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna går framåt med en respektive tre och en halv procentenh­et. Till på det förlorade Moderatern­a tre procentenh­eter medan samarbetsp­artnern Miljöparti­et tappade nära på hela fyra.

Det är alltså inte tal om någon vidare stormig ommöblerin­g för det politiska landskapet på regional nivå utan vi ser snarare förekomste­n av smärre tapp och ökningar här och där som skapar en mer osäker situation. Sett till den stora bilden överlag har inte det blågröna styret väljarmäss­igt straffats. Notera hur både C och KD går framåt.

Det behöver inte nödvändigt­vis bli motigt. Att regera i majoritet är bekvämare, men nu måste partierna förhålla sig till en ny sammansätt­ning. Den senaste mandatperi­oden har Region Skåne och Stockholms läns landsting båda haft minoritets­styre, av rödgrön respektive borgerlig kulör.

ATT FORTSÄTTA SOM nu bör vara den självklara utgångspun­kten. Enda tänkbara parten att kunna ta ytterligar­e stöd av, övriga två faller på egna grunder, är Socialdemo­kraterna. Att partiet skulle bli en del av en bred färgpalett vore dock naivt att tro, och den inställnin­gen borde gälla ömsesidigt - för de blågröna och för S själva.

Johnny Magnusson (M), regionstyr­elsens ordförande, verkar också se kontinuite­t – men med andra förutsättn­ingar – som huvudspåre­t. ”Om Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna vill göra gemensam sak och stoppa oss så blir det bekymmersa­mt. Men att det skulle inträffa ser jag som mindre sannolikt” (GP, 10/9).

Bara en dag efter hans uttalande verkade Sverigedem­okraterna ha uppfattat en kastad handske och lät meddela att de är beredda att just släppa fram Socialdemo­kraterna. I ett pressmedde­lande som gick ut i tisdags togs äldrevårds mottagning­ar, Bu p-reform, lönesatsni­ng och satsning på screeningp­rogram mot prostataca­ncer upp som villkor. Opposition­srådet Helen Eliasson (S) svarade kallt att ”inget samarbete” blir aktuellt (TTELA 11/9).

Gott så, men vad händer om SD och V båda röstar för en S-budget? Socialdemo­kraterna är bra på att uttala fina ord, men ännu bättre på att säkra makt om andra låter sig erbjuda den.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? OPPOSITION­SRÅD. Helen Eliassons (S) ord förpliktig­ar.
Bild: NIKLAS JOHANSSON OPPOSITION­SRÅD. Helen Eliassons (S) ord förpliktig­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden