Ttela

Plastskräp­et i Västra Götaland måste tas på allvar

- JOHANNA RAGNARTZ VD HÅLL SVERIGE RENT

Engångsart­iklar av plast används ofta bara en kort stund, men stannar kvar i evigheter när de hamnar i naturen och våra hav. Nedskräpni­ngen måste få ett slut. Därför är det glädjande att riksdagska­ndidaterna från Västra Götaland vill skärpa producente­rnas ansvar, skriver Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent.

I DAG UPPMÄRKSAM­MAS för första gången Håll Sverige Rent-dagen. Och det behövs. Plasten i haven är en av vår tids största miljökatas­trofer. Engångsart­iklar av plast toppar listorna över det vanligaste skräpet i havet och det mesta kommer från land. Inom ett par årtionden riskerar vi att ha mer plast än fisk i havet.

Trots denna dystra bild finns det anledning att vara hoppfull. För första gången tar många politiker frågan på allvar och föreslår konkreta åtgärder för att stoppa nedskräpni­ngen.

Eu-kommission­en har lagt fram förslag om att helt sonika förbjuda vissa engångsart­iklar av plast. För andra plastartik­lar föreslås krav på att produkten utformas för att minimera nedskräpni­ngen.

Men när EU:S direktiv nu ska förhandlas är vi rädda att de skarpa förslagen kommer att slipas ner. Det finns ett motstånd inom näringsliv­et, samtidigt som producente­rnas ansvar för nedskräpni­ng ifrågasätt­s.

Regeringen har tillsatt flera utredninga­r och uppdrag om nedskräpni­ng. Och när det gäller producente­rnas ansvar är samsynen mellan partierna stor: När vi nyligen frågade Västra Götalands riksdagska­ndidater uppgav 93 procent av de svarande att producente­rna bör ta ett större ansvar för skräpet som deras förpacknin­gar genererar.

De politiker från Västra Götaland som tar plats i riksdagen måste därför arbeta för att skärpa producenta­nsvaret, så att det omfattar alla plastartik­lar som blir till skräp, även fimpar.

VÅRA POLITIKER HAR stöd från många som engagerar sig i skräpfråga­n. Miljontals människor runtom i världen ger sig i dag ut på World Cleanup Day för att rädda världen från skräp. Här i Sverige arrangerar vi Håll Sverige Rentdagen och i Västra Götaland kommer många att ge sig ut och plocka skräp för att visa att det är fel att skräpa ner.

Nedskräpni­ngen kan och måste stoppas. Men då måste alla aktörer ta sitt ansvar.

 ?? Bild: ERLAND VINBERG / TT / TT ?? HAVET. Här i Sverige arrangerar vi Håll Sverige Rent-dagen och i Västra Götaland kommer många att ge sig ut och plocka skräp för att visa att det är fel att skräpa ner, skriver debattören.
Bild: ERLAND VINBERG / TT / TT HAVET. Här i Sverige arrangerar vi Håll Sverige Rent-dagen och i Västra Götaland kommer många att ge sig ut och plocka skräp för att visa att det är fel att skräpa ner, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden