Ttela

Gunilla vill fånga känslan i sina motiv

- SVEN-GUNNAR SVENSSON sven-gunnar.svensson@ttela.se

Gunilla Kjellstedt­s oljemotiv föreställe­r trädgårdar, blommor och tillhörand­e rekvisita. Men avsikten är inte bara att avbilda motiven. – Utmaningen är att fånga uttrycket och känslan, säger Bengtsfors­konstnären.

Under lördagen är det vernissage för Gunilla Kjellstedt­s utställnin­g i Melleruds biblioteks konstrum där hon ställer ut 15 tavlor med trädgårds- och blomstermo­tiv.

Det är de enkla tingen runt oss som fångar hennes intresse, det kan vara en vildros, vallmo, eller lupiner vid vägkanten. Men det är inte själva avbildning­en som är viktigast.

– Att fånga känslan och uttrycket är den stora utmaningen, mina motiv är alltid förankrade i någon slags upplevelse, till exempel mormors syrenberså. Det är det enkla som är det svåra, tycker Gunilla Kjellstedt.

DET HAR INTE alltid varit blommor och trädgårdar i hennes konstnärsk­ap. På 1960-talet utbildade hon sig på Konstfack i Stockholm och då var det snarare politiska motiv som hyllades.

– Jag är uppväxt i Bengtsfors och varje gång jag var på besök hemma hade vackra trähus rivits och trädgårdar försvunnit, till förmån för nya fula byggnader. Det genuina Bengtsfors försvann bit för bit och jag tyckte det var hemskt. Men under tiden på Konstfack vågade jag inte måla av gamla trähus, det var inte politiskt korrekt.

Pappan kom med förslaget att ” du som kan måla kan ju avbilda det gamla Bengtsfors” och det blev en slags vändpunkt för Gunilla Kjellested­t, som gick en utbildning på Gerlesborg­sskolan 1970 med Georg Suttner och Arne Isacsson som läromästar­e.

– I Georg Suttners sommarhus blommade jag ut och började måla det jag inte hade vågat tidigare. Och jag började då med det gamla Bengtsfors, som det såg ut när jag växte upp.

DET RESULTERAD­E BLAND annat i en separatuts­tällning om det gamla Bengtsfors.

– Det var i samband med min 50-årsdag, för 23 år sedan. Numera blir det mest motiv med trädgårdar och blommor, berättar Gunilla Kjellstedt.

Hon har ställt ut i Melleruds bibliotek två gånger tidigare och återvänder gärna. Hon har goda minnen från orten.

– Jag har alltid fått ett väldigt positivt mottagande här och det är en trevlig publik, som gör att jag gärna återkommer.

Utställnin­gen hänger uppe till den sjätte oktober.

”Mina motiv är alltid förankrade i någon slags upplevelse” GUNILLA KJELLSTEDT

Konstnär

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OLJA. Sitt vackert, heter den här oljemålnin­gen av Gunilla Kjellstedt, som oftast vill berätta något med sina titlar.
OLJA. Sitt vackert, heter den här oljemålnin­gen av Gunilla Kjellstedt, som oftast vill berätta något med sina titlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden