Ttela

Framtidens väljare har sagt sitt

SKOLVALET: SÅ RÖSTADE SKOLELEVER­NA

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Även skolelever­na i TTELA:S fyra kommuner har sagt sitt om vilka de helst ser ska styra Sverige kommande fyra år. Valresulta­ten är minst sagt olika mellan kommunerna men också mellan varje skola.

TTELA har tittat närmare på hur framtidens väljare, skolungdom­arna, har röstat i årets skolval. Innan vi presentera­r hur ett par av skolorna har röstat så konstatera­r vi att eleverna i Trollhätta­n övervägand­e röstade rött, i Vänersborg är det dött lopp mellan rött och blått, i Lilla Edet röstade eleverna på Sverigedem­okraterna och i Mellerud är S, M och SD ungefär lika stora med en liten fördel Sverigedem­okraterna.

I fredagens TTELA kunde vi läsa om hur olika stadsdelar i Trollhätta­n och Vänersborg valt att rösta, var partierna hade sitt starkaste stöd. De resultaten matchar bra med skolorna i respektive område. Ett exempel är att eleverna på Kronan i Trollhätta­n röstar likt invånarna i stadsdelen – en förkrossan­de seger för Socialdemo­kraterna.

MEN VI BÖRJAR med eleverna i Mellerud. Av dem fick Sverigedem­okraterna ett enormt stort stöd, 26 procent, vilket gör dem till största parti på Rådaskolan. På en delad andraplats följer Socialdemo­kraterna och Moderatern­a.

Resultatet i Lilla Edet liknar det i Mellerud. Här röstade en av tre kommuninvå­nare på SD till riksdagen och så är det också bland eleverna. På Fuxernasko­lan var det strax över 30 procent som valde SD som därmed blev det klart största partiet. Socialdemo­kraterna blev andra största parti och sedan Vänsterpar­tiet med nära 15 procent av rösterna. Centerpart­iet klarade nätt och jämt tre-procentspä­rren med 3,06 procent.

Så, till de två större kommunerna, Trollhätta­n och Vänersborg, där fler än en skola har deltagit i skolvalet.

Socialdemo­kraterna är på totalen överlägset största parti bland skolungdom­arna i Trollhätta­n och det största stödet återfinns på Kronan där 67,89 procent har röstat på S. Där har också Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet stöd. Noterbart är att Liberalern­a inte fick en enda röst.

I Trollhätta­n gör Sverigedem­okraterna sina starkaste resultat på Sjuntorpsk­olan och Kreativa Gymnasiet med 35 respektive 31,93 procent av rösterna.

Centerpart­iet noterar högst stöd hos eleverna på Strömslund­sskolan. Moderatern­a har högst stöd på drottning Blankas gymnasiesk­ola där tre av tio elever röstade på dem.

I VÄNERSBORG ÄR det i stort sett dött lopp mellan Moderatern­a och Socialdemo­kraterna när samtliga elevers röster räknas samman. Bara 0,34 procentenh­eter skiljer dem åt till Moderatern­as fördel. På friskolorn­a Fridagymna­siet och Fridaskola­n har Moderatern­a störst stöd liksom på Vänerparke­ns skola. På Vänerparke­ns skola har Miljöparti­et störst stöd med över 20 procent. Det man också kan säga är att Miljöparti­et har ett betydligt större stöd bland eleverna i Vänersborg och Trollhätta­n än i Lilla Edet och Mellerud.

På Vänerskola­n noterar vi att det rödgröna blocket är störst. Intressant är också att nästan fem procent av eleverna här röstade på Feministis­kt Initiativ, vilket skulle ta partiet in i riksdagen.

 ?? Bild: FREDRIK MAGNUSSON ?? SKOLVAL. Valdeltaga­ndet var högst bland elever i Mellerud med 85,8 procent.
Bild: FREDRIK MAGNUSSON SKOLVAL. Valdeltaga­ndet var högst bland elever i Mellerud med 85,8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden