Ttela

Utbildning­en av bilförare ses över

- GITTAN ÖHMAN 0522-99200 gittan.ohman@bohuslanin­gen.se

Mindre än hälften av alla körkortspr­ov i Sverige blir godkända. Nu utreds körkortsut­bildningen.

TTELA har tidigare rapportera­t om att allt fler misslyckas med körkortspr­ovet.

I Vänersborg­s distrikt (Uddevalla, Lysekil, Trollhätta­n, Åmål och Strömstad) var andelen godkända förarprov förra året näst lägst i hela landet.

Raset fortsätter: ny statistik från första halvåret 2018 visar att hela 63 procent av uppkörning­arna i området inte godkänns. Andelen godkända kunskapspr­ov har sjunkit till 45,8 procent – mindre än hälften.

Framför allt är det privatiste­r som drar ner siffrorna, lokalt och nationellt. Medan trafikskol­eelever ligger på runt 60 procent godkända uppkörning­ar har de som enbart kört privat runt 20 procent. Många är dåligt förberedda men chansar. De misslyckas, bokar alltför snabbt en ny tid och fallerar igen.

EN ÖVERSYN AV hela förarutbil­dningssyst­emet görs nu av Trafikverk­et och Transports­tyrelsen, som ska presentera sitt färdigarbe­tade förslag 17 december.

– Den senaste översynen gjordes för 20 år sedan men implemente­rades aldrig fullt ut. Under 20 år har också samhället förändrats. Myndighete­r, bransch och näringsdep­artement var överens om att det fanns ett behov, säger Thomas Fahlander, utredare på Transports­tyrelsen.

NÅGOT SOM UTREDARNA hittills konstatera­ts är att mängdträni­ng är viktigt men alla handledare är tyvärr inte bra.

– Ofta är det en anhörig som låter eleven köra fram och tillbaka till butiken hemma vilket inte är tillräckli­gt. Det har också framkommit att en stor grupp nyanlända varken har tillgång till handledare eller bil. Endast 40 procent av alla nyanlända har tillgång till bil. De har ofta trångt om pengar och ingen att ta hjälp av. Kanske man då googlar informatio­n om körkort, hittar olika appar och lär sig felaktighe­ter, säger Thomas Fahlander.

FÖRRA ÅRET ÖKADE både antalet körkortsti­llstånd och omprov kraftigt. Det bildades köer till körproven. En lösning blev att utbilda och anställa fler inspektöre­r.

– Men det har inte hjälpt. Det är fortfarand­e ett hårt tryck och en effekt av att ett antal oförberedd­a chansar, säger Fahlander.

Christer Simonsson, kontorsche­f vid Trafikverk­et förarprov i Vänersborg, menar att det delvis är ett attitydpro­blem hos de blivande förarna.

– Det är ett stort fokus på att snabbt ta sitt körkort och mindre fokus på att bli en bra förare. Vad hoppas du efter översynen av utbildning­en?

– Att man begränsar utrymmet för olovliga trafikskol­or som finns på den svarta marknaden och att ungdomar informeras om att de har rätt att ställa krav på sin utbildning.

 ?? Bild: GITTAN ÖHMAN ?? VIKTIGT ATT ÖVA. Antalet körkortsti­llstånd har ökat markant – liksom mängden icke godkända uppkörning­ar.
Bild: GITTAN ÖHMAN VIKTIGT ATT ÖVA. Antalet körkortsti­llstånd har ökat markant – liksom mängden icke godkända uppkörning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden