Ttela

Folk att tigga

- TT

LÄGER. Ett av lägren i skogen utanför småländska Hovmantorp där flera av de utsatta har bott när de tvingats tigga i Sverige. Åtta män har nu åtalats misstänkt för människoha­ndel och medhjälp till brottet. men 20 av dem har inte gått att identifier­a vid namn.

Den runt 3 000 sidor långa förundersö­kningen visar på att offren nästan dagligen tvingats tigga på olika platser i Växjö, Lessebo, Virserum och Hultsfred. Flera tiggare ska ha misshandla­ts när de somnat eller fått ihop för lite pengar.

– Jag har tappat räkningen, så många gånger var det, säger en utsatt kvinna när hon i förhör får en fråga om hur många gånger hon har misshandla­ts.

BÖTER SKA HA utdelats till de som lämnat sin plats och om de inte har fått ihop tillräckli­gt med pengar ska de heller inte ha fått någon mat. Maten de fick att äta var ofta slängd mat som de åtalade hade hittat i livsmedels­butikernas containrar.

– De handlade mat till sig själva i affärerna. Det köptes aldrig till oss. Jag kräktes och fick diarréer, säger ett av offren.

I förundersö­kningen visas bilder på de utsattas förhålland­en hemma i Bulgarien. Ett av offren bor i ett hus med ett fallfärdig­t tak och utan glasrutor i fönstren. Jordgolvet har * Sju bulgariska män, i åldrarna 20 till 60 år, åtalas vid Växjö tingsrätt misstänka för människoha­ndel. En 76-årig svensk man åtalas misstänkt för medhjälp till brottet. 13 brottsoffe­r ingår i åtalet. Samtliga åtalade nekar till brott.

* Under perioden januari 2016– december 2017 ska männen ha lurat landsmän till Sverige med löfte om att få jobb eller få tigga och behålla pengarna själva.

* Några jobb i Sverige har dock inte funnits. I stället har brottsoffr­en nästan dagligen tvingats tigga i Växjö med omnejd. Pengarna som de fått in har hamnat i de åtalades fickor.

* Polisen kom ligan på spåren efter att en bulgarisk man blivit bortförd och grovt misshandla­d

täckts över av mattor och behoven får göras utomhus i ett skjul. Det finns även bilder som visar att de åtalade och deras släktingar bor betydligt bättre.

– Vi kommer att visa under rättegånge­n under våren 2017. I maj samma år påbörjade polisen sin spaning mot ligan och via tillslag den 5 december i Kronobergs och Kalmars län slogs nätverket sönder.

* Den 76-årige svenske medborgare­n är misstänkt för att ha låtit de åtalade inhysa offren i ett hus och i husvagnar på hans tomt.

* Två av männen är även misstänkta för misshandel av tre målsägande och en av männen är även misstänkt för att ha rånat ett av offren.

* Rättegånge­n påbörjas den 25 september och hålls i Lunds tingsrätt eftersom ingen förhandlin­gssal i Växjö är stor nog för att få plats med alla tilltalade och deras försvarare. att gärningsmä­nnen och deras närstående har enligt oss betydligt bättre boendeförh­ållande än vad målsägande har haft, säger Måns Biörklund.

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL ??
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL
 ?? Källor: ÅTALET OCH FÖRUNDERSÖ­KNINGEN ??
Källor: ÅTALET OCH FÖRUNDERSÖ­KNINGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden