Ttela

Folke Rydén vill alltid göra allting ordentligt

JUBILAREN: UTRIKESKOR­RE OCH SM-MÄSTARE I FALLSKÄRMS­HOPPNING

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Folke Rydén har förärats med Stora Journalist­priset och även rönt internatio­nellt erkännande för sina uppmärksam­made dokumentär­filmer. Bland annat har han vunnit New York Festival’s Internatio­nal TV & Film Awards 2018 för dokumentär­en Afrika med bruten nacke och för den politiska dokumentär­filmen Från Clinton till Clinton.

– Den internatio­nella uppmärksam­heten har betytt att jag kunnat fortsätta med det jag helst vill hålla på med – dokumentär­a berättelse­r, säger han.

HANS SÄRPRÄGLAD­E DIALEKT har spår från Småland, Blekinge och barndomens engelska skolor i Italien där föräldrarn­a, som var agronomer, jobbade åt Fn-organet FAO. Efter 20 år som nyhetsrepo­rter, däribland som Sveriges Television­s Usa-korrespond­ent, var det dags att gå vidare till en fas av fördjupnin­g. Nu har han hållit på med dokumentär­filmer i 20 år.

– Mina drivkrafte­r är medfödd rastlöshet och nyfikenhet. Därutöver viljan att berätta en spännande historia som förhoppnin­gsvis kan beröra och inspirera människor att vilja ta tag i viktiga saker.

Dokumentär­en Det sista örådet (2004) om Expedition Robinson är en av Sverige Television­s mest sedda dokumentär­er med 1 845 000 tittare. Men han talar hellre om Alla torskar (2009) om dumpningen av torsk i Östersjön.

– Filmen fick människor att säga ”Å fan, det visste jag inte” och bidrog till dumpningsf­örbud.

Receptet på hans förmåga att beröra låter tämligen enkelt:

– Om jag själv blir berörd under arbetets gång då brukar det fungera. Man måste vara empatisk och känna att man har något viktigt att berätta.

Man kan undra varifrån hans empati är sprungen.

– En stor del av svaret är att jag lever nära extremt empatiska människor – fru, barn, släkt och vänner. Det smittar av sig. Jag har även fått förmånen att träffa enastående folk. Ju fler människoöd­en som samlas i ens hårddisk, desto mer förstår jag hur fantastisk­t livet är.

Men jakten på bra berättelse­r har även lett till gastkraman­de * Fyller: 60 år den 17 september. * Gör: Journalist och dokumentär­filmare. * Aktuell: Med filmen ”Balloons over Babylon”, premiär i höst. * Familj: Gift, fyra barn i åldrarna 15–26 år. * Bor: Södermalm, Stockholm. * Så firar han födelsedag­en: ”Jag bjuder alla som kom till mina tidigare 30-, 40- och 50-årsfester och nya vänner till ett stort mingel. Bara med ett stort förbehåll – man måste komma tomhänt.” * Om att fylla 60: ”Det känns kluvet. Å ena sidan är jag oerhört tacksam över att jag genom åren fått stora kunskaper och erfarenhet­er, å andra sidan blir tiden att sprida dem allt mindre.”

situatione­r. För 30 år sedan blev han kidnappad i Beirut. Kände du dödsångest?

– Ja, det gjorde jag förstås. På en skala 1–10 var min rädsla 11. Mycket lite talade för att vi skulle klara oss levande ur situatione­n. Jag vet inte om kidnappnin­gen har satt några spår. Det har varit en hälsokur att kunna berätta om det jag har varit med om för en enorm publik. Ju större publik, desto bättre terapi.

Därmed inte sagt att han är en våghalsig och risktagand­e krigskorre­spondent. Tvärtom vinnlägger han sig om att minimera riskerna.

– Min familj har alltid litat på att jag har tagit rätt beslut, inte utsatt mig för onödiga risker och inte chansat.

Dokumentär­filmaren Folke Rydéns viktigaste verktyg är empatin. Han går i gång på spännande berättelse­r och har varit med om gastkraman­de situatione­r som han nätt och jämt klarade med livet i behåll. Hemlighete­n bakom hans internatio­nella genomslag kan vara en fenomenal förmåga att lata sig.

UTANFÖR JAKTEN PÅ berättelse­r har han hoppat fallskärm 2 500 gånger i sammanlagt 30 år. Han vann SM och var med i landslaget i fem år.

– Jag var tvungen att hoppa rätt mycket för att bli bland de bästa i Sverige. För tio år sedan tog jag paus för att få mer tid för familjen. Om jag gör något vill jag göra det ordentligt. Det gäller även filmprojek­t – jag är inblandad i alla detaljer och kan lägga mig i klippning av varje sekund utan att ge mig. Det är detaljerna som kan avgöra skillnaden mellan en halvdan och en riktigt bra film.

Där har vi kanske hemlighete­n bakom Folke Rydéns stora genomslag.

– Jag är väldigt bra på att slappa. Även det gör jag ordentligt. Det är hemlighete­n till varför jag kunnat prestera så bra: jag kan ”tömma mig själv”, eller ladda batteriern­a som andra säger, genom att inte göra någonting. Eller genom att vara ute med båten, en åtta meter lång motorbåt som går i 25 knop. Färden ger en liknande känsla som med fallskärms­hoppning – omsluten av enorma vidder är det svårt att tänka på något annat.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? NYTT. Efter 20 år som nyhetsrepo­rter och SVT:S Usa-korrespond­ent, bestämde sig Folke Rydén för att ägna sig åt fördjupnin­g och dokumentär­a berättelse­r.
Bild: FREDRIK SANDBERG NYTT. Efter 20 år som nyhetsrepo­rter och SVT:S Usa-korrespond­ent, bestämde sig Folke Rydén för att ägna sig åt fördjupnin­g och dokumentär­a berättelse­r.
 ??  ?? som har
som har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden