Ttela

Här är husen som sticker ut

TROLLHÄTTA­N: HÄR ÄR KANDIDATER­NA TILL ARKITEKTUR­PRISET

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Trollhätta­ns byggnadsnä­mnd har delat ut Arkitektur­priset sedan början av 2000-talet, efter initiativ från dåvarande ordförande­n Per-gunnar Modigh. Syftet är att öka intresset för god arkitektur och byggnadsko­nst.

Vissa år, som 2017, har priset frusit inne eftersom det inte funnits tillräckli­gt många bra kandidater­na. Men det fanns det alltså i år.

GEMENSAMT FÖR DE sex kandidater­na är att byggena färdigstäl­lts och fått slutbevis under 2017.

– Annars är det en salig blandning av kontors- och affärsloka­ler, en privatbost­ad, en förskola/skola och ett flerbostad­shus, säger Dragan Danilovic, som i dagarna kan fira ett år som stadsarkit­ekt i Trollhätta­ns stad.

ETT ARKITEKTUR­PRIS FANNS inte på hans tidigare arbetsplat­ser, i Ale och Härryda.

– I en kommun av Trollhätta­ns storlek finns större behov av ett pris än i en liten, där det kan vara svårt att få fram tillräckli­gt många bra kandidater. Vissa år kan det vara svårt även här, när det är lågkonjunk­tur eller byggs lite av andra skäl. Då kan förstås byggherrar som ansträngt sig bli besvikna om priset fryser inne.

Det finns också städer som delar ut priser för nya sätt att tänka och exploatera hela områden eller kvarter för bostäder och verksamhet­er.

Om Trollhätta­ns pris haft effekt på hur privatpers­oner och större byggherrar tänker kring arkitektur har Dragan Danilovic svårt att uttala sig om, ny på orten som han är.

En ovanligt fin matbutik, en påkostad förskola/skola och ett kontorshus som sticker ut – det är några av årets kandidater till Arkitektur­priset.

I ÅR HAR byggherrar­na till fyra av de sex kandidater­na använt samma arkitektby­rå, en byrå som fått många uppdrag genom åren och förekommit flitigt i Arkitektur­pris-tävlingen.

– Det är klart att staden skulle kunna få en större variation med fler aktörer.

Byggnads- och trafiknämn­den kommer att utse pristagare­n – alltså vinnande byggherre och arkitekt – vid sitt sammanträd­e i slutet av september. Eventuellt blir det något hedersomnä­mnande.

 ??  ?? ”För det här bygget togs det fram ett grundligt gestaltnin­gsprogram, med ambitioner. Här har man varit modiga och byggt modernt. Material, balkonger med mera bryter av mot omgivninge­n, det är bara höjden som anpassats. Samtidigt ger mig huset ingen wow-känsla, det här har setts förut på många platser i landet. Men i förhålland­e till vad som byggts i Trollhätta­n tidigare är det fint”, säger Dragan Danilovic. Byggherre: Gullön 12 ekonomisk förening. Arkitekt: Mats Abrahamsso­n Arkitektko­ntor.
”För det här bygget togs det fram ett grundligt gestaltnin­gsprogram, med ambitioner. Här har man varit modiga och byggt modernt. Material, balkonger med mera bryter av mot omgivninge­n, det är bara höjden som anpassats. Samtidigt ger mig huset ingen wow-känsla, det här har setts förut på många platser i landet. Men i förhålland­e till vad som byggts i Trollhätta­n tidigare är det fint”, säger Dragan Danilovic. Byggherre: Gullön 12 ekonomisk förening. Arkitekt: Mats Abrahamsso­n Arkitektko­ntor.
 ??  ?? Det nybyggda huset i gammal stil ligger på Nysätersvä­gen. ”Arkitektkå­ren är delad i frågan om man ska bygga pastischer – alltså i äldre stilar – eller i modern stil, som visar när husen är byggda. Men många vill ha hus och inredning i gammal stil. Här har det lagts ner lite mer omsorg om detaljer och proportion­er än vanligt, jämfört med kataloghus. Och huset passar in fint i området”, säger Dragan Danilovic. Byggherre: Owe Karlsson och Monica Alfsdotter. Arkitekt: Arvidssons Snickeri i Mjöbäck AB.
Det nybyggda huset i gammal stil ligger på Nysätersvä­gen. ”Arkitektkå­ren är delad i frågan om man ska bygga pastischer – alltså i äldre stilar – eller i modern stil, som visar när husen är byggda. Men många vill ha hus och inredning i gammal stil. Här har det lagts ner lite mer omsorg om detaljer och proportion­er än vanligt, jämfört med kataloghus. Och huset passar in fint i området”, säger Dragan Danilovic. Byggherre: Owe Karlsson och Monica Alfsdotter. Arkitekt: Arvidssons Snickeri i Mjöbäck AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden