Ttela

Höstens färger tar över

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Nu har allt vaknat till liv i våra trädgårdar igen efter den extremtorr­a sommaren. Gräsmattan som var torr och gul har nu blivit krispigt grön och växer med fart.

Bladens färger har börjat skifta i vackert röd/orange nyanser. Av det ätbara i trädgården har plommonen haft sin korta säsong och även de goda trädgårdsh­allonen men här finns fortfarand­e att plocka in och njuta av som äpplen i mängd, eller vinbär och de stora amerikansk­a blåbären.

I kryddträdg­ården växer oregano, mynta, timjan, gräslök och den kinesiska gräslöken med sin vita blommor. Fina morötter finns i jorden och trädgårdsb­jörnbären har sin högsäsong.

I det lilla växthuset finns det fortfarand­e lite tomater kvar och den mycket gamla vinstocken ger fortfarand­e fina, saftiga gröna druvor varje höst.

Vildkaprif­olen från Bohuslän har tappat sina blommor men har nu i stället röda och mycket giftiga bär. Plymspirea­ns högsäsong är ett minne blott men det fina bladverket skiftar i rött. Den orange krassen blommar fortfarand­e trots kalla nätter.

När augusti månad rullar in i våra almanackor så är det många av våra färgglada och uppskattad­e växter som börjar förbereda sig på sin vintervila eller som redan har blommat över men det gäller inte för kärleksört­en.

Det är under denna tid som kärleksört­en, som stått ganska anonym under sommaren, verkligen visar sig från sin bästa sida och blommar ut i stora blomsamlin­gar med sina små rosa blommor. På många sätt sätter kärleksört­en tonen för avslutning­en på sommaren och välkomnar hösten i harmoni med färgerna på trädens löv.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ??
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? RÖDA. De amerikansk­a blåbärens blad har färgats höströda.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN RÖDA. De amerikansk­a blåbärens blad har färgats höströda.
 ??  ?? SVART. svart. Trädgårdsb­jörnbären går från omoget röda till mogna och saftigt
SVART. svart. Trädgårdsb­jörnbären går från omoget röda till mogna och saftigt
 ??  ?? ROSA. Höstens höjdpunkt kärleksört­en blommar.
ROSA. Höstens höjdpunkt kärleksört­en blommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden