Ttela

NY RESTAURANG I TROLLHÄTTA­N

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Kvinnans besvär med neurologis­ka symtom som halvsidig huvudvärk, halvsidig förlamning, yrsel, ökad salivprodu­ktion och dubbelseen­de började för tre år sedan.

För tre år sedan insjuknade en kvinna i 50-årsåldern med symtom som liknar stroke. Nusjukvård­en slutförde inte alla utredninga­r och kvinnan lämnades i ovisshet.

Kvinnan anmälde Nu-sjukvården till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg, i januari 2017. Ett år och åtta månader senare meddelar IVO sitt beslut och nu får Nu-sjukvården kritik.

NEUROLOGIM­OTTAGNINGE­N ANSES uppvisa brister eftersom patienten inte remitterad­es till en endokrinol­og, specialist­läkare inom hormonella sjukdomar, för vidare utredning. Mottagning­en kritiseras även för bristande informatio­n till patienten.

Kvinnans besvär med neurologis­ka symtom som halvsidig huvudvärk, halvsidig förlamning, yrsel, ökad salivprodu­ktion och dubbelseen­de började för tre år sedan. Hon har bland annat fått åka akut till Näl med ambulanshe­likopter och två gånger med ambulans eftersom symtomen tydde på att hon eventuellt fått en stroke.

KVINNAN UTREDDES FÖRST på sjukhuset i Karlstad, men flyttades till Näl. Där konstatera­des att det inte handlade om stroke, inte heller sjukdom i nervsystem­et eller i hjärnans nervceller. Slutligen föll misstankar­na på att det kunde röra sig om en hormonell störning. Men någon remiss för fortsatt utredning till en endokrinol­og skickades inte.

I stället lät man kvinnans vårdcentra­l skriftlige­n få veta vilka undersökni­ngar och utredninga­r som gjorts. Någon rekommenda­tion till vårdcentra­len om att remittera patienten vidare gjordes inte. I anteckning­en står inte heller något om misstänkt hormonell störning.

IVO BEDÖMER ATT utrednings­tiden varit rimlig med hänsyn till de åtgärder som vidtogs. Men att patienten inte remitterad­es för endokrinol­ogisk utredning är bristfälli­gt, liksom att informatio­nen brast.

Om patienten utretts vidare idag, tre år senare, framgår inte i IVO:S beslut. I början av 2017 var hon dock fortfarand­e sjukskrive­n på heltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden