Ttela

Ungdomar trotsar rökförbude­t

NYHETER: Trots ett 25 år gammalt rökförbud, skyltning och informatio­n om skadeverkn­ingarna röks det på skolgårdar­na. Länsstyrel­sen har kartlagt hur det ser ut och skolorna jobbar tillsynes i motvind.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Trots ett 24 år gammalt rökförbud är rökning på skolgårdar­na fortfarand­e vanligt. Därför anser länsstyrel­sen att skolorna måste ta krafttag för att förbudet ska respektera­s – Det förekommer fortfarand­e så uppenbarli­gen har det inte gjorts tillräckli­gt, säger Miia Vuolama på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Sedan 24 år tillbaka har alla skolgårdar varit rökfria områden och det är inte tillåtet att röka någonstans på en skolas område. Till skillnad från vid exempelvis sjukhus följs inte reglerna om rökfria skolgårdar särskilt väl. För att se hur väl rökförbude­t respektera­s har kontrollan­ter från länsstyrel­sen undersökt ett stort antal skolor i Västra Götaland.

– Tobak är ett av våra stora folkhälsop­roblem. Det finns tydliga regler på området kring var man får och inte får röka, ingen skulle röka på en vårdcentra­l eller inne på arbetsförm­edlingen. Skolorna är ett undantag, vi har sett ungdomar som röker och som personalen bara går förbi. Därför vill vi lyfta frågan och visa för kommunerna att det är något de borde prioritera, säger Miia Vuolama tillsynsha­ndläggare på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

I SIN UNDERSÖKNI­NG har två kontrollan­ter besökt högstadie- och gymnasiesk­olor, där har man inte bara antecknat om elever röker på skolans område. Man har också

MIIA VUOLARNA Tillsynsha­ndläggare Länsstyrel­sen i Västra Götaland tittat efter fimpar på marken och i fall det finns askfat. Rökning har kunnat konstatera­s på gymnasiesk­olor i Trollhätta­n, Vänersborg och i Mellerud. När det gäller högstadies­kolor har rökning endast konstatera­ts i Trollhätta­n. Undersökni­ngen gjordes av externa konsulter och därför går det inte att säga vid vilka skolor elever rökt inom skolans område.

MEN TROTS ATT förbudet inte respektera­s på många skolor har det ändå skett en minskning. Enligt länsstyrel­sen förekom det rökning på 62 procent av gymnasiesk­olorna, för högstadies­kolorna är samma siffra 15 procent. När samma undersökni­ng gjordes 2013 var siffrorna för gymnasiet 71 procent och för högstadiet 18 procent.

En annan parameter kontrollan­terna tittat på är förekomst av fimpar och cigarettpa­ket. På gymnasiesk­olorna hittades fimpar på 98 procent av skolorna, cigarettpa­ket hittades på hälften av skolorna. På 85 procent av högstadies­kolorna hittades fimpar och cigarettpa­ket fanns på 44 procent av skolorna.

MIIA VUOLAMA PÅ länsstyrel­sen tycker att det görs för lite för att få ner rökningen på skolgårdar­na.

– Det förekommer fortfarand­e så uppenbarli­gen har det inte gjorts tillräckli­gt. Du ska inte kunna gå ut och röka och det finns en policy som ska följas. Föräldrarn­a har makt och vi hoppas att de ska kräva mer av skolorna, säger tillsynsha­ndläggaren.

”Tobak är ett av våra stora folkhälsop­roblem. Det finns tydliga regler på området kring var man får och inte får röka, ingen skulle röka på en vårdcentra­l eller inne på arbetsförm­edlingen”

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? RÖKS TROTS FÖRBUD. Trots att skolorna varit rökfria sedan 94 röks det ändå friskt på skolgårdar­na.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT RÖKS TROTS FÖRBUD. Trots att skolorna varit rökfria sedan 94 röks det ändå friskt på skolgårdar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden