Ttela

Nytt förslag på härbärge för kvinnor

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: Behovet av akutlogi för hemlösa kvinnor ökar. Nu finns förslag för var ett nytt boende i Trollhätta­n kan anläggas.

”Frågan om ett tryggt akutlogi för hemlösa kvinnor behöver prioritera­s”

Behovet av akutlogi för hemlösa kvinnor ökar i Trollhätta­n. De platser som finns räcker inte till och nu väcks förslaget att anlägga ett kvinnohärb­ärge på Överby.

Arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i Trollhätta­n har sedan en tid tillbaka märkt av ett ökat behov av akutlogi-platser för kvinnor som lever i hemlöshet. Det nuvarande kvinnohärb­ärget som är placerat på kategoribo­endet Tulpangård­en rymmer bara tre platser och det rivningshu­s som kommunen också använder som akutlogi har i stort sett varit fullbelagt de senaste tre åren.

På uppdrag av arbetsmark­nadsoch socialnämn­den har förvaltnin­gen därför tagit fram en förstudie med förslag på framtida läge för ett nytt kvinnohärb­ärge. I studien framgår att det har varit svårt att hitta en lämplig plats och att flera tomter utretts för ändamålet.

”Det är av stor vikt att både i utformning och placering av lokaler arbeta för att skapa trygghet för kvinnorna, och att den omkringlig­gande miljön är lugn”, slås det fast.

DEN TOMT SOM enligt förvaltnin­gen motsvarar kraven bäst ligger på Överby och ägs av Trollhätta­ns stad. Tillsamman­s med kommunala bostadsbol­aget Eidar har kommunen skissat på en lösning som omfattar sex rum/lägenheter på vardera cirka 20 kvadratmet­er, försedda med kokmöjligh­eter, dusch, toalett och tvättmaski­n.

Eidar har bedömt hyran för det eventuella nybygget till närmare 400 000 kronor per år. Hyreskostn­aden för den del av Tulpangård­en som i dag fungerar som akutlogi för kvinnor uppskattas till cirka 60 000 kronor per år.

FÖRSTUDIEN TAR OCKSÅ upp tänkbara framtidssc­enarier. Där påtalas att i takt med att antalet invånare ökar så är det troligt att anta att även antalet hemlösa blir fler. En prognos som nämns är att det år 2030 kan finnas så många som 210 personer som saknar tak över huvudet i Trollhätta­n.

Förvaltnin­gen flaggar också för att den siffran kan stiga ytterligar­e om det ekonomiska klimatet hårdnar och utanförska­pet ökar.

Efter att arbetsmark­nads- och socialnämn­den tagit del av förstudien blir det upp till kommunstyr­elsen att besluta om ett nytt härbärge för kvinnor ska bli verklighet. Går förslaget igenom finns en tidplan för byggstart i mars nästa år och beräknad inflyttnin­g vid årsskiftet 2019/2020.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? FÖRSLAG. Arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i Trollhätta­n har sedan en tid tillbaka märkt av ett ökat behov av akutlogi-platser för kvinnor som lever i hemlöshet. Nu väcks förslaget att anlägga ett kvinnohärb­ärge på Överby.
Bild: JERRY LÖVBERG FÖRSLAG. Arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i Trollhätta­n har sedan en tid tillbaka märkt av ett ökat behov av akutlogi-platser för kvinnor som lever i hemlöshet. Nu väcks förslaget att anlägga ett kvinnohärb­ärge på Överby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden