Ttela

Samlade in över 80 000 kronor

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT

NYHETER: Walk of Hope i Lilla Edet lockade 400-500 deltagare och över 80 000 kronor samlades in till Barncancer­fonden i samband med Fotbollens dag.

Närmare 390 000 kronor i vite blir straffet för Trollhätta­ns stad eftersom man inte kunnat ordna fram en bostad enligt LSS för vuxna. Den drabbade personen är i 20-årsåldern och anses av IVO, Inspektion­en för vård- och omsorg, fått vänta oskäligt länge.

20-åringen beviljades bostad med särskild service för vuxna hösten 2016. Då bodde han växelvis hos sina föräldrar. Målsättnin­gen var dock att han skulle bo i ett boende med hjälp och stöd i vardagen av personal. Ett år senare har han inte flyttat och det framkommer att han inte vill bo med särskild service.

Istället vill 20-åringen ha egen lägenhet och personal som besöker honom någon gång i månaden för att hjälpa till med räkningar och liknande. Kommunen beslutar då att avsluta ärendet.

I ett yttrande till IVO uppger Trollhätta­ns stad att det inte finns något boende som motsvarar 20-åringens behov. De platser som har funnits ska ha erbjudits andra som väntat längre.

IVO håller med att det inte är rimligt att kunna erbjuda en bostad omedelbart, men inom rimlig tid som måste avgöras från fall till fall. I det aktuella fallet uppgår väntetiden till cirka elva månader och lagen om särskild service, LSS, ska verkställa­s snarast möjligt. Enligt tidigare domar kan det generellt anses att dröjsmål uppstår efter omkring sex månader.

20-åringen har därmed väntat oskäligt länge, i fyra månader och 27 dagar. IVO betraktar Trollhätta­ns stads agerande som lagtrots och utdelar vite, eller en särskild avgift, på totalt 389 300 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden