Ttela

Två nya tar plats i riksdagen

VAL 2018: ELIN SEGERLIND VALDE BORT JOURNALIST­IKEN

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Den politiska karriären började redan under gymnasieti­den.

– Jag gick på Ale gymnasium och blev ordförande i SSU i Kungälv. Annars är den politiska vägen lite flackig, precis som mitt liv i övrigt,

VI MÖTS I vardagsrum­met i villan i Mellerud. Efter valet har hon och maken, tillsamman­s med de två döttrarna, 2 och 4 år, några dagar i Nössemark.

– Vi hyrde en stuga. Jag gillar att bara vara i naturen.

Elin växte upp på en liten gård utanför Lödöse. När hon var 19 år flyttade hon till Falun, då hennes man kommer därifrån. Sedan blev det Umeå under sju år där hon läste, bland annat litteratur­vetenskap.

– I kåren blev det studentfac­kligt arbete i Umeå, sedan flyttade vi först ned till Färgelanda, och där började jag engagera mig i Vänsterpar­tiet.

EFTER EN KORT tid i Färgelanda flyttade familjen vidare till sitt nuvarande boende, i början av 2015.

– När vi fick får första dotter började vi fundera på att flytta från Stockholm. Jag har släkt på pappas sida i Bengtsfors och Dalsland kändes bra.

Elin Segerlind har jobbat som journalist och lärare. Hon läste radiojourn­alistik i Vara under tiden hon bodde i Umeå.

– Det var en hel del praktik som jag gjorde i Umeå och sedan har jag haft vikariat inom Sveriges radio, men när man blir utlasad har jag jobbat som lärare på högstadium. Jag gillar att jobba med ungdomar i den åldern.

En lärarutbil­dning har påbörjats men det har kommit en hel del i vägen så den är ännu inte färdig,

– Jag är inte riktigt 7-17-typen utan vill ha variation i det jag gör.

Under våren och sommaren har hon arbetat som kommunikat­ör för partiet i Västra Götaland och Fyrbodal. Hon avslöjades då av P4 Väst att hon tidigare som politisk aktiv ska ha intervjuat andra politiker i sin roll som reporter på P4 Värmland.

– Vi började med ett nytt distrikt och jag fick politiska uppdrag. Jag läste i handboken på jobbet och där stod att det var okej att vara politiskt aktiv. Jag var springvika­rie på radion men inför sommarvika­riatet borde jag ha sagt till. Det fanns också en annan paragraf i ett annat kapitel som sade något annat än det jag läst.

DE INTERVJUER SOM gjorts var enligt Elin själv inte direkt granskande journalist­ik, utan det hade varit lite frågor om Eu-valet och en miljöparti­st som fått berätta om sina upplevelse­r från partiets kongress.

– Jag sände mest nyheterna men man lär sig så länge man lever. Jag känner mig trygg i att veta att det vi gjorde var bra men det känns lite konstigt när en P4-kanal avslöjar och anklagar något som en annan kanal gjort.

När hon sökt anställnin­g hos Vänsterpar­tiet förra hösten insåg hon att det också innebär att det blir svårare att komma tillbaka till journalist­iken.

– Det var ett vägval jag gjorde. Självklart är det viktigt att andra och tredje statsmakte­n hålls isär.

DEN 4 MARS i år valdes Elin Segerlind till förstanamn på partiets valsedel till riksdagen, vilket var enligt valberedni­ngens förslag.

– Jag sade ja nästan direkt när jag fick frågan då jag kände ett väldigt stöd från många erfarna politiker i distriktet. Jag har ett stöd i partifören­ingarna och man represente­rar ju inte bara sin egen kommun. Jag är stolt över nominering­en och att beslutet gick igenom enhälligt.

Sitt politiska engagemang började hon redan som ung i Lödöse. Några parlamenta­riska erfarenhet­er har inte Elin Segerlind (V) – men inom kort sitter hon i riksdagen.

SEDAN FÖLJDE EN valrörelse och en spännande valnatt som visade att partiet gjorde sitt bästa valresulta­t på 20 år, vilket innebär att Elin Segerlind tar ett kliv in direkt i riksdagen – prata om politiks raketkarri­är för 32-ringen.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? TILL RIKSDAGEN. Elin Segerlind (V) från Mellerud och Mats Wiking (S) från Trollhätta­n är två av de nya i riksdagen som redan denna vecka får sin introdukti­on. Camilla Waltersson Grönvall (M) från Lilla Edet och Jörgen Hellman (S) från Brålanda är övriga riksdagsle­damöter från tidningens område.
Bild: JOACHIM FLODIN TILL RIKSDAGEN. Elin Segerlind (V) från Mellerud och Mats Wiking (S) från Trollhätta­n är två av de nya i riksdagen som redan denna vecka får sin introdukti­on. Camilla Waltersson Grönvall (M) från Lilla Edet och Jörgen Hellman (S) från Brålanda är övriga riksdagsle­damöter från tidningens område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden