Ttela

Låsta ställen blir en viktig åtgärd

PENDLARLÅS . Införandet av cykelgarag­e i Vänersborg är en viktig åtgärd för att minska risken för stöld och oro. Möjlighete­n till låsta platser var på tiden.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Cykelställ­sfrågor brukar ofta raljant användas som uttryck för löjligt små frågor. De nya principern­a för cykelförva­ring som nu blir verklighet utgör dock allt annat än ointressan­t smågnabb. För i torsdags förra veckan 13/9 togs till slut det definitiva beslutet (13/9). Samhällsby­ggnadsnämn­den i Vänersborg tog, ännu en gång, ställning för 50-kronorstax­a som månadsavgi­ft för de nya kommunala cykelgarag­en som byggts upp vid Öxnered station och Vänersborg­s resecentru­m.

Redan i början av mars klubbades denna hållning, men då som ett förslag tilltänkt för vidare behandling i kommunfull­mäktige.

Under processens gång ska det ha bedömts som nämndens eget bord och därmed remitterat­s tillbaka. Utifrån var det lätt att få intrycket av en beslutsgån­g som skulle tvinga själva garagen att bli stående klara, oanvändbar­a i väntan på beslut.

Efter denna något förvirrand­e administra­tionstur närmar vi oss nu ett öppnande, även om den först presentera­de förhoppnin­gen om att det kunde ske redan skiftet mellan augusti och september inte höll.

SJÄLVA MÅNADSKOST­NADEN PÅ 50 kronor är välavvägd, det ska handla om just en symbolisk egenavgift. Ett alltför lågt pris skulle förmodlige­n locka till sig en stor del platsabonn­enter som inte har goda intentione­r med sin närvaro bland cyklar.

En påfallande hög summa vore å sin sida inte heller önskvärd, när egendomsri­skerna för inte minst pendlare på senare tid varit för stora är det rimligt att kommunen låter denna garageavgi­ft just bli symbolisk. I Trollhätta­n, där liknande garage beräknas stå klart först mot slutet av året, har byggnads- och trafiknämn­den föreslagit mer differenti­erade nivåer.

Där har nämnden också betonat att driftkostn­aderna ska gå runt och annars behöva justeras (TTELA 3/9). Vänersborg­s mer enhetliga ingång är att föredra.

För erbjudande­t av låsta cykelgarag­e är en viktig åtgärd och lär för många innebära en stor förbättrin­g, både när det gäller upplevd och faktisk trygghet inför stöld- och sabotageri­sker. Som TTELA i våras berättade är cykelstöld­sökningen i vårt kommunområ­de som allra störst i Vänersborg. Mellan 2016 och 2017 ägde en 36-procentig rentav rum och resecentru­m är en exponerad brottsplat­s när tilltag i denna stil görs (TTELA 15/5). Det är med denna bakgrund garagen är nödvändiga och förhoppnin­gsvis kan en effektiv utbyggnad göras vid stort intresse.

Att garagets cykelställ skyddar mot dåligt väder och på ett helt nytt sätt garanterar en ledig plats får betraktas som en bonus.

 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON/TT ?? CYKELSABOT­AGE. Med nya garagen vid stationern­a kan det bli större ordning.
Bild: NOELLA JOHANSSON/TT CYKELSABOT­AGE. Med nya garagen vid stationern­a kan det bli större ordning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden